Metadonförskrivning misslyckas i 97% av fallen

Forskare i Skottland konstaterar att av de patienter som fått metadon i tre år är det bara tre procent som har uppnått total drogfrihet.

Resultat från samma studie visar att 29 procent lyckades uppnå drogfrihet efter behandling på behandlingshem. 

Beträffande kopplingen mellan missbruk och kriminalitet konstaterar forskarna att bland de som upphör med sitt missbruk av narkotika är risken sju gånger mindre att de begår brott jämfört med de som missbrukar. 

Forskningsrapporten är sammanställd av professor Neil McKeganey vid universitet i Glasgow och är den första större utvärderingen av det skotska metadonprogrammet. 

Metadon har använts i Skottland sedan 1980-talet och kostar cirka 12 miljoner pund (165 miljoner kronor) per år. 

Professor McKeganey säger till tidningen ’Scotland on Sunday’, ”Om allt man gör resulterar i att tre procent slutar med narkotika efter tre år så kan man säga att det är billigare än institutionsvård – men är det berättigat när så få slutar?” 

Rapporten är baserad på intervjuer med 695 missbrukare som påbörjade behandling 2001.

En majoritet av de intervjuade fick metadonbehandling och en liten andel fick institutionsvård. Forskarna intervjuade dem sedan efter 33 månader för att undersöka om deltagarna hade slutat med narkotika.Av de som fått metadon hade 3,4 procent slutat. Av de som fått institutionsvård, ofta upp till nio månader och utan metadon, var siffran 29,4 procent. 79 procent av de som var drogfria uppgav att de mådde bättre, jämfört med 47 procent av missbrukarna. Av de som slutat med narkotika arbetade eller studerade 59 procent. 

1994 skrevs 98,131 recept på metadon ut i Skottland. 2005 hade antalet receptförskrivningar ökat till 411,339.   

Läs också:
Methadone fails 97% of drug addicts 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0