Subutex är ute

Efter att EU-kommissionen 26 september godkänt Suboxone som preparat vid substitutionsbehandling av opiatmissbrukare, kommer Suboxone snart också att vara tillgängligt i Sverige.

I ett pressmeddelande säger Schering-Plough att ”Suboxone är en vidareutveckling av läkemedlet Subutex och bygger på den aktiva substansen buprenorfin. Tack vare tillsatsen av naloxonhydroklorid uteblir ruseffekten vid injektion. Detta innebär en väsentligt lägre risk för missbruk vilket också gör läkemedlet ointressant på den illegala marknaden. Ett problem som varit ett dilemma med traditionella beroendevårdsläkemedel.” 

Hur går det då med Subutex-behandlingen i Sverige? Ekot ställde frågan till Leif Grönblad, programchef vid metadonprogrammet i Uppsala. 

Ekot: ”Så när det här [Suboxone] väl finns på marknaden kommer det inte att finnas någon anledning att använda Subutex?”

Grönblad: ”Så är det.”  

Kommer introduktionen av Suboxone att innebära någon utveckling mot massförskrivning av Suboxone? Får man tro Socialstyrelsens utredare, Abit Dundar, blir så inte fallet. Dundar säger till Ekot, ”Vi pratar om läkemedel som är narkotikaklassade. Så länge det finns missbrukspotential i substansen kommer det att vara attraktivt för andra grupper. Då menar jag att vi måste ha ett regelverk som förebygger läckage.”
 ______________________________________________________________________ 
Fakta
Läkemedel godkänt av EU-kommissionen
Suboxone2 mg/0,5 mg resoriblett, sublingual Rx (*)
8 mg/2 mg resoriblett, sublingual Rx (*) 

Datum för godkännande: 2006-09-26

Innehavare av godkännande för försäljning: Schering Plough Europe, Bryssel, Belgien 
Ombud: Schering-Plough AB, Stockholm ATC-kod: N07B C51 (buprenorfin, kombinationer)

Kombinationen av de aktiva substanserna buprenorfinhydroklorid ochnaloxonhydrokloriddihydrat ingår ej i något i Sverige tidigare godkänt läkemedel. 

Godkända indikationer
Substitutionsbehandling vid opioidberoende inom ramen för medicinsk, social ochpsykologisk behandling. Syftet med naloxon som ingrediens är att förhindra intravenöstmissbruk. Behandlingen är avsedd för användning hos vuxna och ungdomar över 15 år,som har samtyckt till behandling mot sitt missbruk.
______________________________________________________________________
(*) Läkemedlet klassificeras som narkotika enligt förteckning IV, Läkemedelsverketsföreskrifter (LVFS 1997:12 ändrad och omtryckt 2000:7, ändrad 2001:4, 2002:4,2004:2, 2004:3 och 2005:5) om förteckningar över narkotika.Vid förskrivning krävs särskild receptblankett. 

Läs också:
Ny behandling av heroinberoende godkänd av EU
Säkrare medicin kan ersätta Subutex 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0