Klart för civilt narkotikasökhundsekipage

Sedan danska Rigspolitiet gett klartecken är det nu klart för civilt narkotikahundekipage på diskotekbåten M/F Broen i hamnen i Århus.  

Broen blir det första diskoteket i Danmark som anlitar ett civilt narkotikahundsöksekipage. ”Det är härligt. Vårt mål är att få ett narkotikafritt diskotek och vi ser försöket med narkotikahunden som ett viktigt vapen i kampen för att nå det målet” säger diskotekets direktör Claus Damsgaard till Jyllands-Posten. 

Efter en genomgång av de juridiska aspekterna är det alltså klart att arbeta på det här sättet. Det borde vara lika klart att använda civila narkotikasökhundsekipage på liknande sätt i Sverige och med Danmark som föregångsland fortsätter vi arbetet för att åstadkomma en liknande verksamhet här i Sverige. 

Rent praktiskt kommer det i Århus att gå till så att gäster på diskoteket får lämna ifrån sig väskor och kläder på ett bord vid entrén där sedan narkotikasöket genomförs. Något personsök i egentlig mening utförs inte men skulle någon gäst ha narkotika på sig, eller som Claus Damsgaard säger till Jyllands-Posten ”..går man förbi med narkotika i fickan kommer hunden att reagera och det visade demonstrationen också att den gör.” 

I samarbete med polisen i Århus har diskoteket också utvecklat en ny procedur som förenklar anmälningsförfarandet att anmäla gäster som har narkotika på sig. Den som vill veta mer om detta kan kontakta undertecknad. 

Damsgaard tror inte att gästerna uteblir på grund av det faktum att en narkotikahund finns på plats. 
 
Personligen är jag övertygad om att det tvärtom kommer att resultera i fler gäster och kanske också andra grupper av gäster. Att bli av med aktiva missbrukare och försäljare av narkotika på ett diskotek eller en nattklubb kan knappast betraktas som en förlust. 

På Gotland har vi idag två civila narkotikasökhundsekipage redo för tjänstgöring. Någon intiativrik svensk diskotek- och/eller klubbägare kanske är beredd att anta den danska utmaningen. 

Läs också:
Grønt lys for narkohund 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0