Missbrukare i harm reductions ’födelseområde’ stjäl för 5,5 miljarder kronor

Missbrukare i det område där den organiserade harm reduction-rörelsen en gång startade, Merseyside i England, stjäl årligen för motsvarande 5,5 miljarder kronor för att finansiera sitt missbruk.

Invånarna i området är av naturliga skäl inte överförtjusta i de konsekvenser Pat O’Hares introduktion av harm reduction medfört.

Enligt uppgifter som tidningen Liverpool Daily Post tagit del av spenderar den genomsnittlige missbrukaren omkring 135.000 kronor per  på inköp av narkotika.

Det råder heller inget tvivel om att det finns en uppsjö missbrukare i området – enligt NDTMS (National Drug Treatment Monitoring System) hade vad man kallar 12,405 ’problematiska’ missbrukare kontakt med olika former för behandling under perioden april 2005 till mars 2006. Enligt lokala källor uppskattas det faktiska antalet vara dubbelt så stort och enligt det engelska inrikesministeriet uppskattas en missbrukare som inte får hjälp att stjäla för mellan 175.000 och 400.000 kronor per år.

Ska detta uppfattas som ett positivt resultat av harm reduction?

Andrew Bennett, från organisationen HIT ,som jag mött ett antal gånger, är en man som deltagit i harm reduction-rörelsens organiserade verksamhet i många år. HIT, som från början hette Merseyside Drug Training and Information Centre startade redan 1985 och utgjorde basen för det som med början på 1990-talet utvecklades till den organiserade europeiska harm reduction-rörelsen, som bland annat resulterade i det numera nedlagda ECDP (European Cities on Drugs Policy – inte att förväxla med ECAD (European Cities Against Drugs med huvudkontor i Stockholm) och kontakter med den amerikanska rörelsen och dess primära finansiärer – Soros, Lewis och Sperling.

The International Journal of Drug Policy (IJDP), the annual International Conference on the Reduction of Drug Related Harm och the International Harm Reduction Association (IHRA) har alla sin utgångspunkt i idéer från Merseyside-området.  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0