Maffiagäng i Oslo och organiserad kriminalitet i Norge

Den norska tidningen Dagsavisen rapporterar idag om att den organiserade kriminaliteten i Oslo, enligt tidningen i huvudsak dominerad av invandrare, blir mer och mer omfattande och råare och råare. I samma artikel uppskattar chefen för Oslopolisens avdelning för organiserad brottslighet att det handlar om cirka 200 personer.

Också sett ur svensk synpunkt konstaterar jag att alltför få dessvärre insett att den organiserade brottsligheten, inte bara i Norge, breder ut sig och utgör ett reellt hot mot det demokratiska systemet. Det är därför angeläget att utveckla kraftfulla motåtgärder ännu mer och skapa en massiv folkupplysning kring frågor om organiserad brottslighet och de hot och kostnader sådan verksamhet medför.

Att den organiserade brottsligheten breder ut sig i Oslo och Norge framgår också av den norska rapporten ’Prosjekt organisert kriminalitet’ där man närmare granskat kopplingar mellan personer och nätverk aktiva inom den organiserade brottsligheten.

I projektet, som startades 2004 har inrapporterats 4 230 kontakter mellan 2 763 personer, som är definierade som organiserat kriminella enligt EU:s definition.

Av de 2 763 personerna är 786 registrerade för tre eller flera kontakter och av dessa 786 har 280 definierats som personer med ledande roller. Av dessa 280 har man sedan utifrån antalet kontakter och vilket nätverk personerna tillhör och geografisk spridning i förhållande till nätverket definierat 103 ”centrala personer.” Dessa personer kan ha viktiga roller som organisatörer eller förbindelselänkar i flera nätverk.

Nätverk
När det gäller antalet nätverk uppskattar man i rapporten att det finns omkring 125 nätverk med cirka 2 160 personer. Det finns också lösare sammansatta nätverk, ofta bara med två-tre personer.

Beträffande nätverken är de flesta centrala personerna registrerade för att ha tio eller flera personliga relationer till andra som är misstänkta för organiserad brottslighet.

De personer som registrerats med flest antal egna relationer har ett nätverk som sprider sig över hela Norge och ett antal länder i Europa. Den gjorda analysen visar att en sådan persons kontakter i fjärde ledet ger en kontaktyta på över 700 personer misstänkta för organiserad brottslighet fördelat på 129 geografiska platser.

Centrala nätverk har stora delar av Norge som ’arbetsområde’ och cirka 30 procent av dem arbetar internationellt, främst i Sverige, Finland, Danmark, Litauen, Estland, Polen, Balkan, Ukraina, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Turkiet, Sydafrika, Thailand och Hong Kong.

Läs också
Prosjekt organisert kriminalitet
Kripos årsrapport 2005
Organiserad brottslighet i Sverige 2005
Organiserad drogrelaterad brottslighet i Europa

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0