Illegalt drogmissbruk börjar med cannabis

I en studie från Christchurch School of Medicine and Health Sciences (Otago University) i Nya Zeeland har forskare granskat sambandet mellan användning av cannabis och andra illegala droger bland 1000 personer i åldrarna 15-25 år. 

Resultatet är intressant och borde ge anledning till ytterligare och mer omfattande studier på samma tema. Den aktuella undersökningen visar på en hög andel av såväl användning av cannabis som av andra droger, med  nästan 80 procent användare av cannabis vid 25 års ålder, varav mer än 40 procent också använde andra illegala droger.

I studien konstaterar man vidare att i en majoritet av fallen föregår användning av cannabis bruket av andra illegala droger.

I ett uttalande säger forskningsledaren, professor David Fergusson, "Vår forskning visar att regelbunden användning av cannabis ökar riskerna för att unga människor kommer att pröva andra illegala droger. Vad som inte är klart är vilka bakomliggande processer som leder till det här sambandet. Att förstå de processerna är avgörande för hur vi betraktar cannabis. Om sambandet uppstår på grund av att användning av cannabis ökar kontakten med illegala drogmarknader är det en grund för avkriminalisering eller legalisering av cannabis. Om däremot sambandet uppstår därför att bruket av cannabis uppmuntrar unga människor att experimentera med andra illegala droger kan våra resultat betraktas som stöd för att förbjuda bruket av cannabis."

Vill du ha direkt kontakt med professor Fergusson är hans epostadress
[email protected]

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0