Brittiska läkemedelsverket har förbjudit svenska myndigheter att lämna ut självmordsdata om Strattera

Det brittiska läkemedelsverket Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) har förbjudit svenska myndigheter att lämna ut självmordsdata om Strattera.

Om information om  självmord och självmordsförsök vid behandling med Eli Lillys Strattera lämnas ut skulle relationerna mellan länderna komma att skadas.

Data om de skadliga effekterna av ADHD-medicinen Strattera avslöjades i ett dokument från den 9 december 2005, skrivet av det brittiska läkemedelsverket (MHRA) och skickat till svenska Läkemedelsverket. Informationen lämnades ut efter det att domstol beslutat att så skulle ske.

Dokumentet berättade om 130 rapporter om självmordsbenägenhet på en månad vid behandling med Strattera. Det berättade om 766 spontana rapporter om hjärtstörningar och om 172 rapporter om leverskador, och om 20 fullbordade självmord. De 130 fallen av självmordsbenägenhet och självskadligt beteende rapporterades under perioden 23 september - 25 oktober 2005.

Huvuddelen av informationen i rapporten var sekretessbelagd och lämnades inte ut. Genomgången av data om självmordsbenägenhet var ett exempel på information som undanhölls allmänheten. Denna genomgång - på vilken MHRA grundade sin bedömning - var gjord av tillverkaren Eli Lilly, och angavs vara Annex 4 till rapporten. Det skulle naturligtvis vara av mycket stort värde för oberoende forskare att få läsa hur Lilly behandlat statistiska data, men detta har än inte varit möjligt.

Och nu har MHRA förbjudit Sverige att lämna ut Lillys genomgång. I ett beslut från Läkemedelsverket, utifrån en begäran om utlämnande av allmänna handlingar, står det att kontakt tagits med det brittiska MHRA och att ett utlämnande av Lillys genomgång av självmordsbenägenheten skulle skada relationerna mellan länderna! Därför kan den inte lämnas ut.

MHRA, såväl som FDA och andra läkemedelsmyndigheter förväntas vara "vakthundar"; de förväntas skydda allmänheten från skadliga effekter av farliga mediciner. Att MHRA nu ger direktiv till andra länder att mörklägga självmordsdata om Strattera är en stor medicinsk skandal.

All information om de skadliga effekterna av psykiatriska droger måste nu offentliggöras av läkemedelsmyndigheterna och en oberoende bedömning av denna information måste göras. Psykiatriker ska inte fortsättningsvis få skriva ut giftiga mediciner till normala barn; barn som inte har någon objektiv abnormitet, som bara har ett beteende som inte bedöms passa.

Janne Larsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback