THC-halten i holländsk ’nederwiet’

I en ny holländsk rapport, ’Dubbel-blind, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd, 4-weg gekruist onderzoek naar de farmacokinetiek en effecten van cannabis’, avslöjas att systematiska mätningar av koncentrationen av THC i holländsk ’nederwiet’ från holländska coffee shops visar att den genomsnittliga THC-halten ökat stadigt, från ca. 8,6% i december 1999-januari 2000 till 17,7% i december 2004-januari 2005. En ’topp’ på 20% uppmättes 2003.

I rapporten konstateras också att rökning av cannabis med högre THC-halt ger effekter, dels i form av ökad hjärtaktivitet och en minskning av blodtrycket, dels i form av långsammare reaktioner, sämre koncentrationsförmåga, större misstag vid tester som genomförts och minskad kontroll av den motoriska funktionen.

Trots den ökande THC-halten i ’nederwiet’ och de konsekvenser detta medför skriver Hollands hälsovårdsminister Hans Hoogervorst i ett brev till parlamentets andra kammare den 22 maj att konsekvenserna inte är så allvarliga att ’nederwiet’ bör betraktas som så kallad ’tung’ narkotika.

Från Holland rapporterar Trimbos-institutet i årsrapporten för 2005 att allt fler holländska ungdomar söker hjälp för sitt cannabismissbruk.

Även om antalet cannabisanvändare enligt rapporten har stabiliserats, ökade antalet hjälpsökande med cannabisproblem med 22 procent från 2003 till 2004.

Trimbos säger sig inte veta hur många ungdomar totalt som är beroende av cannabis, men vet däremot att bruket av cannabis är särkskilt högt bland pojkar som lämnar skolan i förtid och bland pojkar i fängelse. Båda uppgifterna hänför sig till pojkar i åldrarna 14-17 år under åren 2002-2003.

Enligt Trimbos-institutet är holländsk cannabis tre gånger starkare än utländsk cannabis, med en THC-halt på 18 procent respektive 7 procent. För fem år sedan var THC-halten i holländsk marijuana betydligt lägre - 9 procent - säger Trimbos.

Utöver information om cannabissituationen innehåller rapporten också utförlig information om ecstasy, alkohol och tobak.

Läs också:
Cannabis och behandling i Holland

Läs mer:
Meer alcohol- en drugsgebruikers zoeken hulp

Ladda ner rapporten
Nationale Drug Monitor Jaarbericht 2005

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0