Polisens sammanfattning av årets Hultsfredsfestival

Den 21:a Hultsfredsfestivalen är slut och det är dags för en summering.
 
Från polisens sida kan vi konstatera att årets festival , trots rekorddeltagande, varit en av de lugnaste sett ur ordnings- och brottssynpunkt. Den brottslighet som förekommit handlar främst om egendomsbrott och mindre om våldsbrott vilket tycks spegla lite av den goda stämning som rått mellan festivaldeltagare, arrangör och polis. Ingen människa har kommit till allvarlig skada vilket måste anses som det viktigaste målet.

God förberedelse och fantastiskt väder har bidragit till en bra genomförd festival.

Trots allt så händer ju en hel del och jag ska försöka att redovisa det viktigaste i siffror och i viss mån kommentarer. De siffror som jag i viss mån jämför med är från festivalen 2005 vilken redan då ansågs vara den lugnaste festivalen.

Polisen har omhändertagit 32 personer för LOB (fylleri) vilket är jämförbart med 2005.

24 personer har omhändertagits enligt PL 13 (ordningsstörning), motsvarande siffra 2005 var 59 stycken.
Antalet gripna rör sig om 20-25 personer. I de flesta fall rör det sig om mindre allvarligare brott varför de släppts fria ganska omgående. För närvarande sitter 8 personer anhållna, fyra för narkotikabrott, två för mordbrand samt två för förberedelse till grov mordbrand.

De som sitter anhållna för mordbrand är två 17-åriga killar som eldade inne på campingen. Förberedelsen består i att två killar hällt tändvätska på ett tält i avsikt att tända på, i tältet befann sig ytterligare två personer ovetandes om detta. Killarna hindrades som tur var av polisens spanare.

De som sitter för narkotika är misstänkta för försäljning och det rör sig om cannabis och amfetamin.

Allvarligaste brotten som hänt är de två våldtäkter om skedde under natten mellan torsdag och fredag, några misstänkta finns fortfarande inte men utredningen fortskrider.

Vad det gäller våldsbrott för övrigt har det anmält 10 fall av misshandel. Ingen av dessa har emellertid varit grov och ingen människa har kommit till allvarlig skada. Motsvarande siffra 2005 var 13 stycken.

Glädjande nog har antalet stölder ur bilar, tält, väskor m.m. minskat kraftigt. I år har det anmälts 83  stölder mot 167 under 2005.

För övrigt förekommer brott som brott mot knivlagen, klotter, bedrägligt beteende (plankning) men det rör sig endast om ett fåtal brott.

Det har anmälts 47 narkotikabrott (58 stycken 2005) och i de allra flesta fall rör det sig om ringa narkotikabrott (eget bruk och/eller innehav). Antalet misstänkta är 33 stycken varav tre är tjejer. Huvuddelen är födda på 80-talet.

Preparat som tagits i beslag är företrädesvis cannabis men det förekommer även amfetamin och tabletter, de sistnämnda är ej analyserade.

Som jag tidigare nämnt sitter även 4 personer anhållna misstänkta för narkotikabrott (överlåtelse).

Det är få av de som rapporterats som kommer från länet utan det är orter som t ex. Båstad, Stockholm, Malmö och självklart England. Herrarna från det sistnämnda landet behöver väl ingen närmare presentation om vad de åstadkom under fredagsnatten.

Jag tror att jag nöjer mig med detta och konstaterar att självklart är det som räknats upp den tråkiga sidan av fyra festivaldagar.

Skulle jag beskriva alla positiva upplevelser även vi poliser numera upplever under dessa dagar skulle listan bli betydligt längre.

Hoppas slutligen att informationen fungerat och att ni är nöjda med samarbetet.

Ulf Karlsson, informationschef
Polismyndigheten i Kalmar län

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0