Narkotikasituationen tydligen inget för svenska media

Den 26 juni genomfördes på flera håll i världen traditionsenligt den årliga dagen mot narkotika, ’ International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking’, ett faktum som mer eller mindre gått svenska media spårlöst förbi bortsett från ett snuttifierat TT-telegram om den omfattande ökningen av kokain som vissa dagstidningar publicerat.

I övrigt ingenting om den omfattande redovisningen av cannabissituationen eller satsningen på ungdomar under innevarande år. 

För att i viss mån försöka gottgöra svenska medias icke-presentation av ett av världens mest omfattande problem – narkotikaproblemet – följer här en kort sammanfattning av väsentliga delar av de rapporter som gavs stor uppmärksamhet i utländska media igår. 

Enligt EU-kommissionen finns det två miljoner ’tunga’ missbrukare i EU och omkring 8000 personer dör årligen av överdoser. Förekomsten av HIV/AIDS och hepatit C fortsätter att vara oroande.

Uppskattningsvis 1,5 miljoner européer använder kokain och 12 miljoner (!) cannabis, varav tre miljoner använder cannabis mer eller mindre dagligen, vilket gör cannabis till den mest använda illegala drogen, före ecstasy och andra syntetiska droger. 

I december 2004 enades EU:s medlemsstater om en narkotikastrategi för åren 2005-2012 och i juni 2005 fattades beslut om EU:s aktionsplan mot narkotika för åren 2005-2008. (Ytterligare information hittar du här.) 

Inför den internationella dagen mot narkotika och narkotikasmuggling har de tre EU-kommissionärerna Franco Frattini, Benita Ferrero-Waldner och Markos Kyprianou tagit initiativ för att inhämta synpunkter på utformningen av EU:s framtida narkotikapolitik. Syftet är att genom ett sådant försök till samråd utveckla ”en heltäckande EU-politik mot narkotika bestående i minskning av såväl efterfrågan som tillgång på narkotika.”  

DET ÄR MYCKET VIKTIGT ATT SVENSKA FRIVILLIGORGANISATIONER, OCH ANDRA, INTE MISSAR TILLFÄLLET ATT GÖRA SINA RÖSTER HÖRDA
. Innehållet i en konferens på temat ’Civil Society and Drugs in Europe’, som hölls i januari i år bekräftar angelägenhetsgraden. 

Kommissionären Frattini har ’lovat’ att stödja ”kraftfull tillämpning av lagstiftningen mot produktion och smuggling av narkotika”. Kyprianou betonar vikten av prevention och pekar på redan gjorda harm reduction-insatser. (Det finns anledning att bevaka Kyprianous arbete för att utveckla prevention). Ferrero-Waldner betonar bland annat vikten av att hjälpa utvecklingsländer med alternativa grödor. 

Från FN:s sida pekar man, via UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), främst på tre svagheter när det gäller den internationella narkotikasituationen – 1) tillgången på heroin i Afghanistan, 2) efterfrågan på kokain i Europa och 3) tillgång och efterfrågan på cannabis över hela världen. 

Beträffande cannabis är det därför inte att undra på att årets World Drug Report som offentliggjordes igår ägnar stort utrymme åt cannabis och beträffande kokain sa chefen för UNODC, Antonio Maria Costa, igår att ”Efterfrågan på kokain ökar till alarmerande nivåer. Jag uppmanar EU:s regeringar att inte ignorera faran. Alltför många professionella, utbildade européer använder kokain och förnekar ofta sitt beroende samtidigt som drogmissbruk bland ’kändisar’ framställs okritiskt av media…”  

Jag nämnde tidigare att svenska media i det närmaste helt försummat att informera om innehållet i årets World Drug Report 2006, vars första del du hittar här.

Avsnitten om cannabis och det hot produktion, smuggling och konsumtion av cannabis utgör rekommenderas särskilt till läsning. World Drug report 2006 innehåller också, i volym II, mycket omfattande statistikmaterial som du hittar här.  Orkar du inte läsa hela materialet utgör sammanfattningen obligatorisk läsning. 

Sist, men inte minst, påminner jag igen om att barn och narkotika är temat för 2006 års kampanj mot narkotika under devisen ‘Drugs are not child´s play’ (Droger är inga leksaker för barn), vilket rimmar helt med innehållet i artikel 33 i FN:s barnkonvention som lyder ” Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga åtgärder, innefattande lagstiftningsåtgärder, administrativa och sociala åtgärder i upplysningssyfte, för att skydda barn från olaglig användning av narkotika och psykotropa ämnen såsom dessa definieras i tillämpliga internationella fördrag och för att förhindra att barn utnyttjas i den olagliga framställningen av och handeln med sådana ämnen.” 

Det finns anledning att påminna ansvarskännande politiker, barnombudsmannen, polis, socialtjänst, skolor, föräldrar m fl om kampanjen. Kanske kan en och annan chefredaktör, som inte är expert på snuttifiering, tänka sig att ägna större utrymme åt narkotikaproblemet i allmänhet och hur det slår mot barn och ungdomar i synnerhet. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0