Omklassificera all narkotika!

Idag presenterar en kommitté i det brittiska parlamentet rapporten 'Drug classification: making a hash of it?'

Det är parlamentets Science and Technology Committee som lägger fram rapporten, som hävdar att det nuvarande klassifieringssystemet för narkotika är föråldrat och bör förändras. Ett av 'huvudnumren' i rapporten är att de skador som orsakas av narkotika enligt författarna bör skiljas från de straffrättsliga påföljderna.

Rapporten innehåller en hel del klagomål men saknar specifika alternativ till den nuvarande ordningen. Det är också intressant att notera att rapporten inte innehåller några krav på avkriminalisering av bruk av narkotika. 

För svenska läsare är rapporten speciellt intressant eftersom kommittén i rapporten bland annat gör jämförelser mellan Storbritannien, USA, Holland och Sverige.

Den drogpolitiska situationen i Storbritannien är just nu minst sagt kaotisk och Blair, upptagen av utrikespolitik snarare än inrikespolitik, verkar ha tappat greppet om den nationella narkotikapolitiken även om han vid ett möte i Lancashire nyligen uttalade oro för riskerna med användning av cannabis. Han har tidigare också gjort uttalanden om att det inte är aktuellt med någon avkriminalisering av cannabis.

I sammanhanget kan det också vara värt att nämna att cannabisrelaterad brottslighet har ökat enormt i Storbritannien sedan cannabis nedklassificerades. Så ökade t ex antalet anmälningar av innehav av cannabis med 30 procent förra året.

Läs också:
Drug classification rethink urged

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0