'Politikerpladder'

Inför måndagens val i Kanada försöker politikerna överträffa varandra i förträfflighet, löften, framtidshopp mm. Inget ovanligt förfarande på våra breddgrader heller.

Vad som är intressant just nu i Kanada och som borde intressera svenska media, och andra, är den nya datoralgoritm som en forskare vid Queen´s University i Ontario har utvecklat för att jämföra innehållet i de texter och tal olika politiker levererar och hur väl dessa förefaller stämma överens med hans/hennes verkliga övertygelse om innehållet i det sagda.

I den engelskspråkiga världen talar man om ovanstående som 'spin'.

Vad har man då gjort i Kanada under den pågående valkampanjen. Jo, som sagt, vid universitetet i Ontario har David Skillicorn utvecklat en algoritm för att mäta inslagen av 'spin'.

'Spin' definieras som "text eller tal där det uppenbara innehållet inte uttrycker den verkliga övertygelsen hos personen som skriver eller talar."

Skillicorn och hans kollegor analyserade mönstret i hur de politiska ledarna använde 88 vilseledande ord i texter eller kampanjtal. Forskarna bestämde sedan den frekvens med vilken mönstren dök upp.

Resultaten blev mycket intressanta.

Dataalgoritmen är baserad på en psykologisk modell konstruerad av James Pennebaker vid University of Texas i Austin. Du kan läsa mer om hans 'Värld av Ord' på adressen http://homepage.psy.utexas.edu/homepage/Faculty/Pennebaker/Home2000/Words.html

Kanske kan en och annan politiker ha glädje av kunskapen inför årets valrörelse.

Tipsa gärna någon intresserad journalist!

Torgny Peterson 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0