Om Markus Heilig, nolltolerans, metadon, subutex och naltrexon

Läkaren Markus Heilig är förbannad. I Sydsvenska Dagbladet idag konstaterar han, apropå kraven på nolltolerans vid subutexkliniken i Lund, att risken är större att missbrukare dör om de slängs ut från ett behandlingsprogram än om de skulle ha fortsatt att knarka.

"Överdödligheten är då femtio gånger större än normalt", konstaterar Heilig, utan att närmare upplysa om vilken forskning han syftar på. (Sedan kan man fråga sig om överdödlighet överhuvudtaget kan betraktas som normal?!)

Att obehandlat missbruk av heroin kan vara dödligt är helt korrekt och att en heroinist löper många gånger större risk att dö än en icke-heroinist är mer än självklart. Vad som däremot inte är självklart är att de enda metoderna att behandla opiatmissbrukare skulle bestå i att ge dom metadon eller subutex.

Vi vet idag att mindre än tio procent av de som börjar använda metadon lyckas sluta med det. Uttrycket - en gång metadon, alltid metadon - har fog för sig. I praktiken innebär substitutionsbehandling med metadon att du byter ett illegalt beroendeframkallande medel, heroin, mot ett annat legalt, beroendeframkallande medel, metadon. Fråga en missbrukare som använder heroin och/eller metadon - det är ett helvete att sluta med något av dem!

Ett alternativ, som inte Heilig pratar om överhuvudtaget är naltrexon, som inte går att överdosera och som inte heller är beroendeframkallande.

Vare sig metadon, subutex eller naltrexon löser i sig narkotikaproblemet. Med de två första byter du ut ett beroende mot ett annat, med det tredje omöjliggör du intag av opiater, vilket kan bidra till att missbrukaren får en chans att i opåverkat tillstånd delta i kompletterande insatser, som på sikt kanske kan leda till att han/hon lyckas lämna sitt missbruk.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0