Om korruption och bedrägeri i EU

Så har då den före detta EU-kommissionärens, Edith Cresson, bedrägliga beteende äntligen blivit föremål för behandling i EG-domstolen. Generaladvokaten Geelhoed rekommenderar i ärendet i EG-domstolen att Cresson, som enligt Geelhoed är korrekt anklagad, får sin pension minskad med 50 procent. Ärendet avgörs slutligen i EG-domstolen senare i år.  

Vad har hänt?
I december 1998 skickade den holländske revisorn Paul van Buitinen ett brev till EU-parlamentet där han ingående beskrev flera fall av korruption och bedrägeri inom EU. I vanlig ordning förfasade sig de som utpekades, och speciellt kommissionären Edith Cresson, över dessa ”oförskämda påhopp”. Men van Buitinen, som är en mycket noggrann herre, hade så övertydliga bevis för sina påståenden att det inte var möjligt att bortse från dom.

Vad hände sedan?
Hela kommissionen, med Jacques Santer i ledningen, fick gå i mars 1999 och i november 1999 meddelade Per Knudsen, som då var tillförordnad chef för OLAF (Europeiska Byrån för Bedrägeribekämpning), att en undersökning av Madame Cressons ’aktiviteter’ inletts.

Vad hade då Cresson gjort?
Ja, en hel del, men det som orsakade mest uppmärksamhet var den anställning hon utverkade under perioden 1995-1997 för sin gode ’vän’, tandläkaren René Berthelot som, trots att han inte hade några som helst kunskaper i ämnet, blev AIDS-expert. En månad efter ’utnämningen’ fick han ett hjärtattack och var sedan frånvarande i nio månader med full betalning. Kostnaden för Berthelots påhittade expertkunskaper kostade skattebetalarna i EU närmare 1,3 miljoner kronor.
Berthelot avled år 2000.

Vad producerade Berthelot?
Ja, om han överhuvudtaget producerade något värt namnet– därom tvistas det än idag – så förefaller det enda resultatet av Berthelots expertverksamhet vara sju korta rapporter om totalt 24 sidor. Här kan man tala om dyrbart sidpris!

Vad hände med Buitinen? Jo, Van Buitinen, som borde ha lovordats för sina insatser blev istället bestraffad genom att flyttas till annat arbete med lägre lön. Idag sysslar han med helt andra ting.

Skulle motsvarande hända, eller händer det rent av i Sverige?
Frågan är fri. Svaret är öppet. Hur är det ställt med de offentliga ämbetsmännen och deras verksamhet? Är de demokratins tjänare eller maktens springpojkar?
I det sammanhanget kan läsning av Lennart Lundquists bok Demokratins väktare vara av intresse.

Om insyn och transparens
I en presentation av vad hon gör, säger EU:s vicepresident Margot Wallström, tillika ansvarig för EU:s institutionella relationer och kommunikationsstrategi, att hon för förbättra kommunikationen med EU:s medborgare vill

·         tala om för oss EU-medborgare vad EU gör och varför och

·         lyssna till vad EU-medborgarna har att säga.

Good luck! Det är på tiden!

Mer om EU, korruption och bedrägerier kan du bland annat hitta på följande ställen:

Van Buitinens brev till EU-parlamentet
www.sdnl.nl/fraude.htm

Generaladvokatens yttrande 23 februari 2006 i mål C-432/04
http://curia.eu.int/en/actu/communiques/cp06/aff/cp060019en.pdf

OLAF – Europeiska Byrån för Bedrägeribekämpning
http://europa.eu.int/comm/anti_fraud/olaf-oafcn/sv.html

Vice-President Margot Wallström
http://europa.eu.int/comm/commission_barroso/wallstrom/index_en.htm

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0