Läkare som kräver nolltolerans mot droger kan bli av med legitimationen ?!

Läkare som kräver nolltolerans mot andra droger i samband med behandling med subutex försätter sig i en mycket allvarlig situation om man ska tro Ulf Malmström på Socialstyrelsen.

Malmström hävdar i en artikel i Sydsvenska Dagbladet på fullt allvar att "Om man har nolltolerans mot återfall ska man se det som allvarligt, anser jag." Ja, vi får verkligen hoppas att det bara är Malmström som står för ett så besynnerligt uttalande. Självklart ska man ha nolltolerans mot användande av andra droger om man deltar i subutexbehandling, vilket subutexmottagningen i Lund har. 

I Lund är man, enligt samma tidning, stolt över sin nolltolerans medan Malmström uppenbarligen betraktar det som ett i det närmaste grovt brott.

På subutexmottagningen i Lund gör mottagningen en skriftlig överenskommelse med patienterna som innebär att de inte ska missbruka narkotika samtidigt som de deltar i subutexbehandlingen. Ett högst rimligt krav!

I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelsassisterad underhållsbehandling vid opiatberoende (SOSFS 2004:8) står det i 6 kap §2 i föreskrifter för uteslutning att

§ 2 Om en patient trots särskilda stödinsatser inte kan förmås att medverka till att syftet med underhållsbehandlingen uppnås, skall den avbrytas om patienten
  1. inte har medverkat i sådan behandling under längre tid än en vecka,
  2. har upprepade återfall i missbruk av narkotika,
  3. missbrukar alkohol i sådan omfattning att det innebär en medicinsk risk,
  4. upprepade gånger har manipulerat urinprover,
  5. har utsatt patienter eller vårdpersonal för våld eller hot om våld, eller
  6. har dömts för narkotikabrott enligt en dom som vunnit laga kraft.
Av 7 kap. Övriga bestämmelser (föreskrifter) framgår av § 1:

§ 1 Socialstyrelsen kan medge undantag från bestämmelserna i dessa föreskrifter.

Detta innebär i praktiken att Socialstyrelsen mycket väl skulle kunna medge subutexmottagningen att fortsätta sin verksamhet under mottot - Nolltolerans.

Det skulle vara intressant att se vilka mottagningar som på sikt levererar de mest positiva resultaten -  de som kräver nolltolerans eller de som har upprepade, tolererade återfall  i missbruk av narkotika.

Vi hoppas att subutexmottagningen i Lund står på sig.

Torgny Peterson



 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0