Blir Sverige tryggare med Allians för Sverige?

Idag presenterade Allians för Sveriges rättspolitiska grupp sitt slutdokument, 'Ett tryggare Sverige'.

I dokumentets inledning konstaterar gruppen att "Sverige är inte längre det trygga land vi är vana vid. Brottsligheten breder ut sig och våldet blir grövre. Våldsbrotten ökar stadigt. Antalet anmälda våldtäkter och misshandelsfall har blivit allt fler och bidrar till bilden av ett allt mer förråat samhälle. I takt med att brottsligheten ökar stiger människors känsla av otrygghet. Så många som 35 procent undviker att gå ut ensamma på kvällar och nätter. Mer än var fjärde kvinna äf ofta eller ibland rädd för att gå ute i sitt eget bostadsområde när det är mörkt. Brott lönar sig. Tre av fyra brott förblir ouppklarade. Mängdbrotten, som drabbar människor i deras vardag, ligger alla under fem procents uppklarande. Snarare struntar många i att anmäla eftersom sannolikheten att brottet ska lösas är så försvinnande liten.

Förtroendet för polisen minskar och medborgarna upplever inte att de får den hjälp de behöver. De som drabbatas av brott har blivit ännu mindre nöjda med den polisiära verksamheten. Nu ligger betygen för polisen på rekordlåga nivåer när det gällerr brottsutredning. De låga uppklarandesiffrorna tyder på att mängdbrott inte prioriteras. Men inte heller de grova brotten klaras upp. Till exempel klaras bara tretton procent av anmälda våldtäkter upp, och inte fler än åtta procent av personrånen. Den senaste tidens så kallade satsningar på polisen har följts av neddragningar i syfte att skapa ekonomiska möjligheter att anställa aspiranter. Hela 564 poliser och 108 civilanställda har pensionerats i förtid sedan 2002, och över hundra polisstationer har lagts ned under de senaste fyra åren. Av närpolisreformen återstår bara namnet. I glesbygden saknas det poliser, precis som i särskilt brottsutsatta storstadsområden. Medborgarna står tyvärr långt ifrån polisen, både geografiskt och mentalt. De brottslingar som lagförs och som får ett fängelsestraff sviks av staten. De hamnar i överfulla fängelser där narkotikan flödar och där möjligheterna till rehabilitering är små. Risken för återfall i brott efter avtjänat straff är mycket stor. Allians för Sverige kan inte acceptera rättsväsendets reträtt och människors ökade otrygghet. Vår uppfattning är att det går att påverka och bekämpa brottsligheten både kortsiktigt och i ett längre perspektiv. Vi står för en rättspolitik som väsentligt skiljer sig från socialdemokraternas. Vi talar klarspråk om ansvaret för att förmedla normer och värderingar för att förebygga brott. Vi anser att polisen ska arbeta i medborgarnas tjänst. Vi är tydliga när det gäller att ställa höga krav på polisens förmåga att förebygga och klara upp brott. Vi slår fast att hela rättskedjan ska ha ett konsekvent brtotsofferperspektiv. Vi utgår från att opartiska och effektiva poliser, åklagare och domare är rättsväsendets styrka och borgar för allmänhetens förtroende.
I denna rapport presenterar vi ett antal försalg inom hela rättskedjan, i syfte att förebygga och bekämpa brott, och att stödja brottslighetens offer."

Så långt Alliansens 'programförklaring'. Därefter följer en genomgång av vilka åtgärder som, enligt Alliansen, måste krävas inom en rad områden. Det mesta borde egentligen vara ganska självklart och en god gissning är att det föreslagna programmet nog ligger i ganska god linje med vad många tycker, inklusive en majoritet av socialdemokraterna.

Programmet är presenterat. Vad händer härnäst? En legitimerad kristallkulelaboratris förutspår att Bodström, även om flera av hans förslag ligger helt i linje med Alliansens program, av partipolitiskt taktiska skäl måste presentera åtminstone några avvikande åsikter. Vänstern kommer att konstatera att programmet saknar social- och arbetsmarknadspolitiska aspekter och bara utgör ytterligare ett förslag från en repressiv, borgerlig allians. Miljöpartiet ber förmodligen att få återkomma. Slutligen kommer några välkända åsiktsmaskinister eller experter (skillnaden är hårfin) att framträda i SVT1:s  och/eller TV4:s morgonsoffa/-or och tala för respektive emot förslagen. Kriminologer är alltid plåster (sår- eller drag-) i sådana här sammanhang så med intill visshet gränsande sannolikhet kommer en av de mer kända, varför inte Jerzy Zarnecki, att dyka upp och tala om att det visst inte är så illa ställt med kriminaliteten som den borgerliga alliansen låter påskina.

Efter den obligatoriska, partipolitiska kritikrundan blir det intressant att se hur förslagen tas emot och drivs i ett längre perspektiv. Flera förslag är utan tvekan mycket intressanta. 

Du hittar förslaget från Allians för Sveriges rättspolitiska grupp på adressen http://www.maktskifte06.se/upload/allians_42.pdf

Vill du läsa mer om brottslighetens utveckling över tid, själv sammanställa statistiska uppgifter så utgör adressen www.bra.se en god startpunkt.

Torgny Peterson 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0