Samverkan krävs för jobb åt unga

Snabbare studier och  ökad samverkan mellan samhälle och företag om bland annat ungdomsintroduktion. Det är några förslag som ska underlätta för unga att få jobb. I dag överlämnades betänkandet 'Samverkan för ungas etablering på arbetsmarknaden' till statsekreterare Christer Hallerby hos ungdomsminister Nyamko Sabuni.

Det tar allt längre tid för unga att komma in i arbetslivet. Att man studerar längre är en orsak, men i betänkandet från den nationella koordinatorn Lil Ljunggren Lönnberg redovisas flera. Trösklarna in i arbetslivet har blivit orimligt höga.  Utredningen visar med statistik från AMS att arbetslösa mellan 25 och 29 år haft upprepade och långvariga perioder av arbetslöshet under de senaste sju åren.  I genomsnitt har de unga varit inskrivna vid arbetsförmedlingen fem gånger och varje gång i genomsnitt sex månader.

De närmaste tio åren kommer ungdomskullarna som ska ut på arbetsmarknaden att vara extremt stora, i nivå med 40-talisterna. Dessa hade då fördelen av den offentliga sektorns expansion. Vad är lösningen för de unga i dag?

"Det är rimligt att arbetsplatser tar ansvar för och utvecklar system som tar emot unga och samtidigt stimulerar äldre att vara kvar," framhåller Lil Ljunggren Lönnberg. Då underlättas den kommande generationsväxlingen.

I samverkan med fem länsarbetsnämnder har utredningen startat en försöksverksamhet för introduktion av unga. En handledarutbildning har utarbetats för att underlätta generationsväxling i arbetslivet.

Utredningen pekar också på vikten av att utbildningarna håller hög kvalitet. Ungas utbildnings- och yrkesval bör underlättas genom nära samverkan med arbetslivet och bättre information. Unga med eftergymnasial utbildning hävdar sig bäst på arbetsmarknaden, men studietiden blir ofta för lång. Incitamenten för att öka genomströmningen måste bli tydligare för utbildningsanordnare och studenter. Det kan gälla t. ex. rabatter på återbetalning av studielån för de studerande som avslutar sina studier inom avsedd tid.

Unga, som blir arbetslösa innan de är etablerade på arbetsmarknaden, har särskilda behov av tidigt stöd. Koordinatorn betonar arbetsförmedlingens viktiga roll att se till att unga inte passiviseras eller hamnar i en ond cirkel med arbetslöshetsperioder avbrutna av tillfälliga timanställningar, kurser och arbetsmarknadspolitiska program.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0