Översyn av den rättsmedicinska verksamheten

RMV/SKL-utredningen har idag överlämnat sitt slutbetänkande till justitieminister Beatrice Ask. Betänkandet innehåller en översyn av vissa frågor med anknytning till den rättsmedicinska verksamheten.

I juni 2006 överlämnade utredningen delbetänkandet "Forensiska institutet - Ny myndighet för kriminalteknik, rättsmedicin och rättspsykiatri". I detta föreslogs bl.a. att Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) och Rättsmedicinalverket (RMV) ska läggas samman till en ny myndighet, Forensiska institutet.

I slutbetänkandet har utredningen gjort en översyn av vissa frågor med anknytning till det rättsmedicinska arbetet. Översynen har främst omfattat frågorna om rättsläkarens roll i rättsprocessen, tillsynen över den rättsmedicinska verksamheten och vilken sammansättning Socialstyrelsens rättsliga råd ska ha i rättsmedicinska ärenden.

Utredningen föreslår att RMV ska utöka sin interna tillsyn över den rättsmedicinska verksamheten. Verket bör avsätta ytterligare resurser för att öka intensiteten i sitt granskningsarbete. Om Forensiska institutet inrättas bör myndigheten utveckla en intern tillsynsfunktion som även omfattar den verksamhet som idag bedrivs vid SKL. Utredningen bedömer att en samlad myndighet på det forensiska området kommer att ge väsentligt bättre förutsättningar för den interna kontrollfunktionen.

Utredningen föreslår vidare att ledamöterna i Socialstyrelsens rättsliga råd ska utses av regeringen i stället för av Socialstyrelsens styrelse. Regeringen bör utse ledamöterna för en bestämd tid, förslagsvis sex år med möjlighet till en förlängning med tre år. Utredningen föreslår också att den lekmannamedverkan som idag finns vid rådets behandling av rättsmedicinska och rättspsykiatriska ärenden ska avskaffas.

Läs också:
SOU 2006:103 Översyn av den rättsmedicinska verksamheten

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0