Ledande narkotikaexpert ifrågasätter dagens narkotikapolitik

En radikal förändring av narkotikapolitiken krävs nu av en ledande expert på narkotikamissbruk. 

I en artikel i senaste numret av Addiction Research and Theory granskar professor Neil McKeganey, chef för Glasgow University’s Centre for Drug Misuse Research, i vilken utsträckning narkotika och HIV har skadat individer och samhället. 

Han menar att harm reduction-åtgärder (skademinskningsåtgärder) som t ex förskrivning av metadon inte varit framgångsrika för att få missbrukare att sluta använda narkotika. McKeganey drar slutsatsen att med nuvarande nivåer av missbruk är det dags att låta prevention, snarare än harm reduction, bli huvudmålet för de narkotikapolitiska åtgärderna. 

”Idén med harm reduction introducerades som ett resultat av fruktan för en AIDS-epidemi som inte blev verklighet”, säger professor McKeganey. ”Min analys tyder på att harm reduction har gjort lite för att minska de negativa effekter narkotika har på individer, deras familjer och samhället i stort. Det är dags för oss att ändra fokus för våra insatser, få missbrukare att sluta använda narkotika och koncentrera arbetet på att förhindra missbruk.” 

McKeganeys analys har fått ett blandat mottagande från en del andra experter, vars kommentarer publiceras i anslutning till McKeganeys artikel i Addiction Research and Theory

Professor McKeganey menar inte att harm reduction-åtgärder ska överges helt och hållet. ”Det vore ansvarslöst”, säger han men ”icke desto mindre – skulle narkotikaproblemet i Storbritannien eskalera ytterligare kommer samhället att få problem, vilket i sin tur skulle resultera i ett omedelbart behov att göra prevention, snarare än harm reduction, till den viktigaste ingrediensen i det narkotikapolitiska arbetet. 

I den omfattande artikeln av McKeganey, The Lure and the Loss of Harm Reduction in UK Drug Policy and Practice, granskar han bevisen för fortsatt och i flera fall ökade, drogrelaterade skadeverkningar under den period som idéerna om harm reduction varit mest inflytelserika i Storbritannien. Genom att samla in och granska data om användningen av narkotika, drogrelaterade dödsall, HIV och hepatit C, brottslighet och hur missbruket påverkar familjer, konstaterar McKeganey att framgångarna med att minska drogrelaterade skadeverkningar varit ringa. Han anför ett antal tänkbara förklaringar för detta misslyckande, inklusive möjligheten att idén med harm reduction-åtgärder inte är relevant när det gäller narkotikamissbruk. 

Professor McKeganey drar slutsatsen att det finns behov av effektiva åtgärder för att minska skadeverkningarna och att sådana åtgärder bara blir verklighet om vi minskar antalet individer som använder narkotika. Sammanfattningsvis – prevention snarare än harm reduction.  

Jag utgår från att McKeganeys analys och rekommendationer resulterar i livliga kontroverser både i Storbritannien och på annat håll. Personligen håller jag med om det mesta som McKeganey anför och jag menar vidare att harm reduction-åtgärder måste ses som ett misslyckande och något som desperata politiker och andra förespråkar och tar till när man inte lyckats med preventiva insatser. 

Om du inte har tillgång till senaste numret av Addiction Research and Therapy kan du skicka ett e-postmeddelande till [email protected] så får du artikeln med vändande e-post. Glöm inte att uppge din e-postadress.  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0