Metadon - slöseri med pengar?

Vid en konferens i Bryssel i början av det här året och vid flera föreläsningar i Storbritannien hävdar grundaren av CEPTA (Campaign for Effective Prevention & Treatment of Addiction), Kenneth Eckersley, att ”missbrukare, NHS-patienter och brittiska studenter får lida på grund av långvariga, ineffektiva behandlingsformer samtidigt som regeringen fyller psykiaternas och läkemedelsbolagens fickor med de brittiska skattebetalarnas pengar.”

För att belysa påståendet ger Eckersley följande exempel.

Det är sextio år sedan det psyko-farmaceutiska brödraskapet sålde den falska idén till politikerna att heroinberoende är obotligt och att dom därför måste placera sådana missbrukare i metadonprogram som måste finansieras av skattebetalarna.

Eckersley säger vidare att, beroende på dosens storlek, kostar metadonet per missbrukare och dag mellan 45 och 65 kronor. Med åtminstone 350.000 missbrukare som får metadon blir kostnaden per dag enorma, för att inte tala om kostnaderna per år.

Men, fortsätter Eckersley, kostnaden för skattebetalarna stannar inte vid detta. På grund av metadonets många bieffekter verkar flera allmänläkare vara tveksamma till att förskriva metadon, vilket i sin tur resulterat i att det psyko-farmaceutiska brödraskapet har övertalat regeringen att betala läkarna en ’förskrivningsprovision’.

Inte nog med detta, säger Eckersley. Kostnader för socialhjälp,bostadsbidrag mm, eftersom de flesta inte abetar, uppgår till enorma belopp.

Vilka botemedel föreslår då Eckersley? Utveckling av och stöd till effektiv prevention och effektiva behandlingsinsatser dit Eckersley uppenbarligen inte räknar metadon.

Har Eckersleys resonemang någon som helst giltighet för skandinaviska förhållanden?

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0