Krafttag i kampen mot organiserad brottslighet

Vid en presskonferens i dag på förmiddagen presenterade justitieminister Thomas Bodström, rikspolischefen Stefan Strömberg och riksåklagaren, Fredrik Wersäll, satsningarna mot grov organiserad brottslighet.
Tidigare har de stora resurstillskotten på polisen givit bland annat 1 500 fler poliser sedan 2000. Regeringen har också presenterat ett antal nya verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna som buggning, utökad telefonavlyssning, skärpt kontroll av vapen, skyddsidentiteter för poliser som arbetar ’under cover’ och utökat vittnesskydd.

Nu stärker regeringen organisationen inom Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten med bättre nationell samordning genom en ny enhet under Rikskriminalpolisen. Arbetet kommer att ledas av Peter Tjäder, tidigare chef för Länskriminalpolisen i Malmö, med stor erfarenhet av bland annat MC- brottslighet. Hans första uppgift blir att skapa en enhetlig bild av hur den organiserade brottsligheten  ser ut och hur den kan och ska bekämpas.
Polisen öronmärker också 120 miljoner kronor i kampen mot den grova organiserade brottsligheten.

”Detta blir ett viktigt led i kampen mot brottsligheten. Vi ser att organiserade ligor och MC-klubbar etablerar sig runt om i landet. Då måste samhällets förmåga att slå tillbaka vara lika hög i mindre orter som i de stora städerna” säger justitieminister Thomas Bodström.

Du kan se presskonferensen i efterhand här.

Läs också:
Organiserad brottslighet i Sverige 2005
Systemhotande brottslighet i Sverige 2004
Narkotikabrottslighetens organisationsmönster
Narkotikabrottsligheten öster om EU:s östra gräns
Penningtvätt och finansiering av terrorism

Torgny Peterson




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0