Arbetet för att krossa marijuanahanteringen intensifieras?!

Äntligen börjar det kanske röra på sig i Kanada när det gäller kampen mot marijuanahanteringen. Igår introducerades ny lagstiftning, Bill 25: Safety Standards Amendment Act, 2006, i British Columbia i västra Kanada. I praktiken kommer det att innebära att om lokala myndigheter upptäcker en överdrivet hög elförbrukning hos någon kan innehavaren meddelas att en inspektion från räddningstjänsten är att vänta inom 48 timmar.

Vilka praktiska konsekvenser ovanstående kan få för den enskilde storodlaren är svårt att att säga idag. Ett står dock klart, den nya federala regeringen har en helt annan syn på all hantering av cannabis än vad den tidigare liberala regeringen hade och lokala myndigheter har gjort uttalanden som är uppmuntrande.

British Columbia i västra Kanada, med Vancouver som största stad, har i många år haft namn om sig att vara ett centrum för cannabisaktivister och den tidigare borgmästaren i Vancouver, Philip Owen, som jag träffat ett antal gånger har varit en ivrig förespråkare för en cannabispolitik med Holland som förebild.


Owen är inte någon vän av amerikansk narkotikapolitik. I ett inledningsanförande i Vancouvers stadsfullmäktige 6 december 1999 konstaterade Owen att ”Vi inser alla att USA:s narkotikapolitik har misslyckats.”


Owen har avancerat från ’hangaround’ via ’prospect’ till fullvärdig medlem av kretsen kring George Soros och hans pengar. Möjligtvis har Owens referenser till Holland avtagit något numera eftersom den holländske justitieministern, Donner, är måttligt förtjust i landets överflöd av så kallade coffee shops.

I juni 2004 gjorde kanadensiska polisen det största beslaget någonsin av marijuana i landet – 30.000 plantor. Att Kanada har så stora problem med enorma marijuanaodlingar beskrivs bäst genom att citera polisen Rick Barnums tre ’goda’ skäl – 1. Dom är svåra att hitta 2. Dom genererar tonvis med pengar och 3. Dom som åker fast riskerar inte speciellt stränga straff.

I ett uttalande i CBS News i mars förra året uppskattade Barnum att det kan finnas upp till 50,000 marijuanaodlingar i Kanada, varav omkring 20,000 i Ontario och 15,000 i Vancouver-området.

I ett pressmeddelande igår ( 6 april) säger John Les, minister i British Columbia, att ”marijuanaodlingar är en industri värd 45 miljarder kronor, som till stora delar kontrolleras av den organiserade brottsligheten”, och han tillägger beträffande det nya lagförslaget att ”detta nya redskap utgör ett innovativt sätt att ta reda på var dessa brottslingar opererar och slå igen deras verksamhet.”

En studie från Department of Criminology and Criminal Justice vid University College of the Fraser Valley ger mycket intressanta inblickar I Kanadas ‘marijuanamecka’. Rekommenderas till läsning, inte minst bland representanter för polis-, tull- och åklagarmyndigheter.

Du hittar studien, ’Marijuana growing operations in British Columbia revisited 1997-2003’ här.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0