Amerikanska läkemedelsverket och andra federala myndigheter säger nej till marijuana som medicin

I ett uttalande igår säger det amerikanska läkemedelsverket FDA (U.S. Food and Drug Administration) nej till marijuana som medicin.

I uttalandet säger FDA:

Det har framframförts påståenden att rökning av marijuana har ett värde vid behandling av olika medicinska tillstånd. Somliga har hävdat att marijuana är en säker och effektiv medicin och att den borde göras tillgänglig efter rekommendation av läkare för människor som lider av ett antal krämpor, fastän den [marijuana] inte är ett godkänt läkemedel.

Marijuana finns upptagen på lista 1 i Controlled Substances Act (CSA), den mest restriktiva listan. The Drug Enforcement Administration (DEA), som administrerar CSA fortsätter att stödja denna placering och FDA instämmer eftersom marijuana uppfyller de tre kriterierna för placering på lista 1 i enlighet med 21 U.S.C. 812(b)(1) (dvs marijuana har en hög potential för missbruk, har för närvarande inget accepterat medicinskt bruk i Förenta Staterna och saknar krävd säkerhet för andvändning under medicinsk tillsyn). Vidare finns det idag solida kunskaper om att rökning av marijuana är skadligt. En tidigare utvärdering av flera HHS-myndigheter (Department of Health and Human Services), inklusive FDA, SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration och NIDA (National Institute for Drug Abuse) konkluderade att inga grundliga vetenskapliga studier gav stöd för medicinsk användning av marijuana i Förenta Staterna, och inga data från [försök med] djur eller människor tillstyrkte marijuanas säkerhet eller effektivitet för allmänt medicinskt bruk. Det finns alternativa läkemedel, godkända av FDA, för behandling av många av de tillstånd som rökning av marijuana föreslås för.

FDA är den enda federala myndighet som godkänner att läkemedel är säkra och effektiva för avsedda indikationer. The Federal Food, Drug, and Cosmetic (FD&C) Act kräver att nya mediciner visar sig vara säkra och effektiva för deras avsedda bruk innan de marknadsförs i landet. FDA:s process för godkännande kräver välkontrollerade försök som visar nödvändiga vetenskapliga data på vars grund FDA meddelar godkännande och beslut om etikettering. Om en medicin ska marknadsföras så är disciplinerade, systematiska, vetenskapligt genomförda försök det bästa sättet att erhålla data för att garantera att medicinen är säker och effektiv när den används på föreskrivet sätt. Försök att förbigå FDA:s process för godkännande av läkemedel skulle inte tjäna sjukvårdens intresse eftersom detta skulle kunna utsätta patienter för osäkra och ineffektiva läkemedel. FDA har inte godkänt rökning av marijuana för något [sjukdoms]tillstånd eller någon sjukdomsindikation.

Ett ökande antal delstater har antagit omröstningar (eller lagstiftningsåtgärder) för att göra rökning av marijuana tillgängligt efter läkares rekommendation, för ett antal medicinska tillstånd. Sådana åtgärder  står i strid med ansträngningar att garantera att läkemedel genomgår den rigorösa vetenskapliga granskning som FDA:s process för godkännande innebär för att visa att de är säkra och effektiva i enlighet med FD&C Act. Följaktligen stödjer inte FDA, i egenskap av ansvarig federal myndighet för granskning av läkemedlens säkerhet och effektivitet, DEA som federal myndighet ansvarig för verkställigheten av CSA och ONDCP (Office of National Drug Control Policy) som federal samordnare av narkotikakontrollpolitiken, bruket av rökning av marijuana för medicinska ändamål.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0