Coffee shops i Holland - Del I


En nyligen publicerad holländsk studie innehåller intressant information om landets så kallade coffee shops där cannabisprodukter säljs till hugade spekulanter.


Som jag berättat tidigare tjänar cannabiskapitalisterna i Holland grova pengar på människors missbruk av cannabis. Enligt holländska tidningsuppgifter, baserade på information från holländsk polis, smugglas varje år över 500 ton cannabis till ett värde av cirka 200 miljarder kronor ut från landet.


Enligt kommissarie Max Daniel, som leder arbetet mot cannabis, är omkring 80 procent av den cannabis som tillverkas i landet avsedd för export.


Och det saknas inte brist på efterfrågan. Enligt Daniels finns de flesta kunderna i England, Belgien, Tyskland och Skandinavien, och på senare tid också i de baltiska staterna.


Daniels säger vidare att i samband med nästan alla mord-, vapen- och narkotikaärenden finns cannabis med i spelet och på samma sätt som med kokain och heroin så blandas cannabisprodukterna ut för att säljaren ska få ut mer pengar per kilo. (I Storbritannien har försäljarna också ökat på vikten bland annat genom att lägga till mikroskopiskt små glaskulor och i Tyskland har myndigheter varnat för blykontaminerad cannabis).


Daniels antyder att banker lånar ut pengar till cannabiskapitalisterna, som också samarbetar med jordbruksuniversitet för att optimera produktionsprocessen.


Även om det går trögt så har äntligen holländska politiker upptäckt kopplingen mellan cannabishanteringen och ökad brottslighet och i somras bildades en speciell grupp där representanter från polisen, åklagarmyndigheten, bostadsföreningar och företag samarbetar mot cannabishanteringen. Polisens kontroller av coffee shops genomförs också i utökad utsträckning.


Vidare initieras just nu en omfattande storsanering i Amsterdam.


En del drogpolitiska lustigkurrar menar att den enorma tillgången på cannabis skulle utgöra ett skäl till legalisering av cannabis med den naiva förhoppningen att cannabiskapitalisterna då skulle slås ut från marknaden. Den sortens kapitalister övergår inte till odling av morötter eller produktion av honung om nu någon skulle tro det - var så säker.


Åter till den aktuella rapporten, som förmedlar kunskaper om antalet officiellt accepterade försäljningsställen, så kallade coffee shops, för cannabisprodukter och om den officiella hållningen beträffande coffee shops i Holland. De uppgifter som följer avser situationen 2007.


För att möjliggöra en giltig jämförelse så räknade man antalet coffee shops och utvärderade kommunernas policy på samma sätt som under perioden 1999-2005. 2005 beslutade man att genomföra den här sortens undersökning vartannat år och i slutet av 2007 fick tjänstemän i landets alla 443 kommuner ett formulär med frågor om den officiella, nedtecknade policyn beträffande coffee shops.


Alla tjänstemän tillfrågades om antalet coffee shops. I 2007 års undersökning handlade frågorna om situationen år 2007 och i vissa fall också år 2006.


Syftet med kommunernas policy, policyn när det gäller drogturism,  illegal försäljning och hur innehållet i den antagna policyn genomfördes blev också föremål för frågor liksom BIBOB (Bevorderung Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur), en lagstiftning som sedan 2003 ger lokala myndigheter rätt att kontrollera bakgrunden hos personer som arbetar inom "sexindustrin" (läs! bordeller) och i coffee shops.


Tjänstemän i kommuner med en eller flera coffee shops fick vidare frågor rörande de så kallade AHOJ-G-kriterierna (se nedan), som i sin tidigaste form introducerades 1991 av justitieministeriet för att reglera försäljningen av cannabisprodukter i coffee shops. I dagsläget ser dessa regler för en coffee shop ut som följer:


Ingen reklam (A)

  

Inga så kallade "tunga" droger får säljas eller användas i en coffee shop (H)

  

Inga störningar (i form av hög musik eller ansamlingar av kunder som stör) i grannskapet (O)

  

Inga kunder under 18 år får besöka en coffee shop (J)

  

Ingen försäljning av stora mängder; en coffee shop får sälja högst fem gram per dag till en och samma person (G)

  

Vidare får en coffee shop ha högst 500 gram cannabisprodukter i lager

  

Det kan tilläggas att en del kommuner har infört ytterligare föreskrifter/regler.


De tjänstemän som fick enkäten fick också besvara frågor om kommunens policy när det gäller hur nära skolor coffee shops ligger och vidare en fråga om coffee shops vid nationsgränsen.


Den aktuella rapporten redovisar bara antalet coffee shops och de olika kommunernas policy beträffande coffee shops och tar inte upp frågan om hur kontrollen av de ovan angivna föreskrifterna/reglerna tillämpas i kommunerna.


10 december kan du läsa mer här, bland annat om antalet coffee shops och hur spridningen av dom i landet ser ut.


Torgny Peterson   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0