Tandlös lagstiftning i Europa för att bekämpa maffiaorganisationer

Nicola Gratteri, den italienske åklagaren som leder den italienska delen av utredningen av morden i tyska Duisburg, säger att nuvarande lagstiftning i de europeiska länderna inte räcker till för att bekämpa organiserad brottslighet.


Eftersom grov organiserad brottslighet är en europeisk tillväxtmarknad i storformat är det enkelt att hålla med Gratteri, som kräver effektivare lagstiftning för att komma åt de som ligger bakom och leder den grova organiserade brottsligheten.


Gratteri, som ofta citeras av italienska tidningar och media i andra länder, säger att Italiens polis har kommit bra mycket längre i arbetet mot maffiaorganisationer än deras kollegor i vissa andra länder i Europa, som t ex Tyskland, Spanien och Nederländerna. I klartext: Italiensk polis har i flera avseenden helt andra befogenheter än deras kollegor i de flesta europeiska länder. (I veckan som gick grep förresten italiensk polis en av de mest efterspanade skurkarna, Enrico 'Utpressningskungen' Scalavino)


Italienska Carabinieri och den speciella enhet som arbetar mot maffiaorganisationerna, D.I.A. (Direzione Invetigativa Antimafia), är inte sysslolösa. Just nu arbetar man bland annat med att undersöka åtta före detta chefer inom den italienska energiindustrin som är misstänkta för handel med kärnbränsleavfall och "hemlig produktion av plutonium" och att verksamheten misstänks ha kopplingar till flera italienska maffiagrupperingar.


En 'pentito' (avhoppare) har bland annat berättat att avfallet kommer från Schweiz, Frankrike, Tyskland och Amerika och vederbörande har också gett information om var avfallet 'dumpats'.


Det finns inte speciellt många bra böcker på svenska om maffian, men en bra introduktion på svenska hittar den intresserade i Maud Websters bok Maffians värld - historien om Cosa Nostra eller Tomas Lappalainens Maffia eller hans senaste bok, Camorra: en bok of maffian i Neapel.


Läser du italienska finns det en uppsjö av mycket intressant litteratur, rapporter, protokoll mm. I Italien kan den intresserade till och med studera maffian på universitetsnivå.


En intressant bok (på italienska) om maffiaorganisationen 'Ndrangheta i Kalabrien är faktiskt en som är skriven av - just det - Nicola Gratteri och Antonio Nicaso. Boken, Fratelli di Sangue, är en mycket initierad skildring av 'Ndrangheta - historien, strukturen, koderna och förgreningarna. 'Ndrangheta uppskattas idag ha 'affärer' till ett uppskattat värde av 36 miljarder (!) euro (cirka 330 miljarder kronor).

Kanske är Gratteris önskemål om effektivare lagstiftning mer än önskvärd!?


En introduktion till boken Fratelli di Sangue kan du läsa här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0