Polischef: Legalisera och reglera alla droger

Tänk dig att den svenske rikspolischefen skulle föreslå Rikspolisstyrelsen att Rikspolissstyrelsen skulle ansöka om medlemskap i en legaliseringsrörelse. Tänk dig vidare att samme rikspolischef skriver ett 31-sidigt dokument med hänvisning till vad förespråkare för att förbudet mot användning av narkotika ska undanröjas har sagt i diverse tidningar. Tänk dig att samme rikspolischef sedan kryddar det hela med ett 70-tal referenser till ett antal uttalanden som mer eller mindre uttalat ifrågasätter en restriktiv narkotikapolitik. Tänk dig vidare att den svenske rikspolischefen inte gör någon analys av konsekvenserna av en legalisering.


Tänk dig slutligen att den svenske rikspolischefen i sitt opus sedan meddela att Om narkotikapolitiken i framtiden ska vara pragmatisk och inte moralistisk, baserad på etik och inte dogmer, då måste den nuvarande förbudsinställningen elimineras, eftersom den både är ogenomförbar och omoralisk, och ersättas med enhetligt evidensbaserat system (som tydligt inkluderar tobak och alkohol) i syfte att minimera skador för samhället. En sådan strategi leder oundvikligen till legalisering och reglering av alla droger. Som krydda på verket uppmanar han sedan Rikspolisstyrelsens styrelse att ansöka om medlemskap i legaliseringsrörelsen.


Skulle detta kunna inträffa i Sverige? NOT bloody likely?


Skulle det kunna inträffa någon annanstans? Till exempel i Wales? Bloody likely! Och inte nog med det - det har inträffat.


Det handlar om den frifräsande polischefen vid North Wales Police, Richard Brunstrom, som säger exakt det som återges i citatet ovan i den skrivelse han producerat. I en av hans fyra rekommendationer föreslår Brunstrom dessutom att Myndigheten söker medlemskap hos Transform Drug Policy Foundation som kämpar för att avskaffa förbudspolitiken och ersätta den med ett lagligt system för reglering och kontroll.


Jag hade det tvivelaktiga nöjet att vara inbjuden för att tala tillsammans med Brunstrom vid en konferens i Wales för några år sedan och insåg redan då att det var en man med många åsikter men ringa kunskap för att underbygga åsikterna. Efter att ha läst hans nuvarande inlaga består och förstärks intrycket.


Brunstroms alster har redan utsatts för omfattande kritiska synpunkter och har, som jag ser det, inte ett uns chans att accepteras av en församling som besitter någorlunda kunskaper om narkotikahanteringens villkor och konsekvenser, och kritiken har inte låtit vänta på sig.


En talesperson för ACPO (The Association of Chief Police Officers) säger till walesiska media att Brunstroms synpunkter är ett råd av förtvivlan, och fortsätter, ACPO anser inte att The Misuse of Drugs Act ska avskaffas eller att droger ska legaliseras.


Brunstroms synpunkter kritiseras också av bland annat oppositionens 'skuggminister' för inrikes frågor, David Davis.


Av helt andra skäl prisades Brunstroms synpunkter av chefen för Transform Drug Policy Foundation som nu förväntar sig stöd för legalisering av narkotika från en av landets polischefer.


Den skrivelse Brunstrom har författat i kombination med ett antal alster från andra drogpolitiska galenskapare är så erbarmligt dåliga att jag beslutat återuppliva Hassela Nordic Network (HNN) för att den vägen återigen använda engelska språket för att motverka några av de värsta galenskaperna.


Finnes: Ett synnerligen intakt och engagerat nätverk med deltagare på alla tänkbara nivåer. Flera telefonkonferenser under helgen välkomnar initiativet, som inte innebär någon ny organisation men däremot ett effektivt och kvalificerat nätverksarbete där information och kunskaper insamlas, värderas, analyseras och kommenteras.


Du kommer inom kort att få reda på var du hittar HNN-informationen.


I väntan på bättre tider kan du läsa Brunstroms alster, Drugs policy - a radical look ahead här.


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Erika

Brunstrom är en kompetent och framför allt mycket modig man. I decennier (!) har man förgäves försökt bekämpa drogernas negativa effekter på samhället med alltid samma gagnlösa metoder (förbud och kriminalisering) men istället för att lyckas har man skapat åtskilliga nya problem som aldrig hade funnits utan ”kriget mot drogerna”. Våga tänka nytt och agera nu!

2007-10-15 @ 20:31:24
Postat av: Torgny Peterson

Beträffande Brunstroms kompetens finns det en hel del att säga. Mer om detta under morgondagen. Om det betraktas som modigt att föreslå legalisering av narkotika har man inte några större krav på vad begreppet mod innefattar.

2007-10-15 @ 20:42:52
Postat av: pedatte

Börjar det kärva i systemet kanske? Jag uppskattar dock din hängivenhet. Det ska du ha cred för. Jag har också hittat mycket bra material på den här sidan. Synd att vi tillhör två olika världar. Ha det...

2007-10-17 @ 09:07:35
Postat av: Torgny Peterson

Det vore nog tråkigt med en värld.

2007-10-17 @ 09:29:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0