Almedalen: Talanalys Andreas Carlgren

På torsdag kommer retorikkonsulten Christer Hanefalk till ReageraMera och JustRadio och svarar bland annat på frågan: Vad sa dom egentligen i Almedalen?

Men redan nu kan du ta del av retorikexpertens analys av dagens tal av Andreas Carlgren i Almedalen. Christer Hanefalk återkommer sedan varje dag den här veckan med analys av dagens talare och på torsdag 10.30 kan du höra honom berätta mer i ReageraMera på JustRadio om retorik under rubriken Blev det nå´t retorikare i Almedalen. 

Här kommer dagens analys. 

Talanalys politikertal Almedalen
 
Talare: Andreas Carlgren (AC)
Datum: 8 juli 2007
  

Alliansinriktad Carlgren förenade god tillväxt med god miljö 
Under de nära 44 minuter som Andreas Carlgren talade i Almedalen på söndagen nämnde han sitt eget parti, Centerpartiet, bara ett fåtal gånger. Carlgren såg sig, och var, genomgående en representant för Alliansen. En Allians som, enligt Carlgren, definitivt inte hade lämnat walk over. Tvärtom sade Carlgren-vi lämnar aldrig walk over till en god match? och vi lämnar aldrig walk over när det gäller miljön. Ser man till sakinnehållet så handlad nära 80% av Carlgrens tal om miljön och miljön i ett globalt perspektiv. Resterande delar handlade också om miljön, men då med ett kommunikations- och tillväxtperspektiv. Värt att notera är även att han flera gånger framhöll de stora möjligheterna som låg i en samtidig satsning på tillväxt och miljö. Och i det sammanhanget Sveriges stora möjligheter att skapa ledande företag inom detta område.   

Inledning
Carlgren inledde med välja tekniken viktigt. Och detta genom att koppla till något näraliggande för alla närvarande, nämligen Östersjön. Han fortsatte med att berätta på ett personligt sätt om en upplevelse i Norrland, fortfarande med miljötema. Genomgående valde han det egna exemplet som bevismedel. Med detta ville han med stor säkerhet bevisa för publiken att miljöministerjobbet inte bara är ett jobb utan att det också är ett kall. Inledningen var förutsägbar, men samtidigt effektiv.   Redan från start visade Carlgren ett starkt engagemang.   

Bakgrundsbeskrivning
Sin bakgrundsbeskrivning byggde Carlgren genomgående på karaktär, som är förutsägbart i hans fall i egenskap av miljöminister. I bakgrunden valde Carlgren också att ha rikligt med exempel för konkretiseringens skull. (s)+(m)+(v) vill ju gärna hävda att de äger miljöfrågorna, vilket Carlgren alltså med konkret bevisföring ville motbevisa. För de tappra 200-300 hundra åhörarna fungerade nog detta ganska väl, även om applåderna tidvis var ganska matta.   
Budskap ("tes")
Carlgrens budskap var att Alliansens politik gör Sverige till det ledande landet i världen när det gäller miljön genom att vi har de starkaste miljömålen och att EU är plattformen när det gäller det internationella miljöarbetet. Här kom också en passning till miljöpartiets Peter Eriksson: Tänk om vi inte hade varit med i EU! Vi (inom Alliansen) tänker inte avveckla möjligheterna att påverka miljön!  

Argumentation
I argumentationen lyfte Carlgren fram att tillväxt och miljö inte är ett motsatspar. Tillväxt och miljöinsatser går hand i hand sade han. Därmed bekräftande den forskning som visar att miljöinsatser ökar vid en viss genomsnittsinkomst hos en befolkning. Carlgren lyfte också fram biogasfordonens fördelar och särskilt Linköping som har 1/12 av alla biogasfordon i landet. Carlgren jämförde insatserna på bioenergi- och vindkraftsområdena med vad dessa motsvarade i kärnkraftsreaktorer. Och fortsatte: Kärnkraftstriden kan vi lägga bakom oss. Lys frid över kärnkraftstridens minne. Här använde han alltså en religiös metafor. Det kom också en rolig ju-jutsu-argumentation när han refererade till Mona Sahlins kritik av miljöbilsrabatten på 10.000 kr. Eftersom Sverige idag har världens högsta andel miljöbilar var Carlgren och Alliansen helt beredda att ta på sig äran när det gäller miljöbilsförsäljningen i landet. Carlgren fokuserade på bilarna när det gäller miljöinsatserna, flyget nämndes enbart när talet kom in på handeln med utsläppsrätter. Säkert ett utslag av att Carlgren är väl medveten om att fordonstrafikens utsläpp är sju (7) gånger så höga som flygets. Och att åtgärder där ger ett snabbare resultat.   

Carlgren hade ganska få motståndarkritiska passager i sitt tal. Tydligast var han när det gällde hur lite han ansåg att de politiska motståndarna gjort före Alliansens tillträde. Ni kritiserar oss för att vi inte på nio månader har löst det som ni inte klarade på 12 år. Men han inbjöd också till samarbete över partigränserna: Vi kan inte gräla oss ur klimatproblemen. I slutet av argumentationen återvände Carlgren till kopplingen tillväxt och miljöinsatser genom att tala om grönt näringsliv och grön industri.   

Avslutning
I avslutningen blev Carlgren lite mer känslomässig och talade om hur röken som bolmade för 100 år sedan hade symboliserat drömmen om rikedom. Men att vi nu visste bättre och att det handlade om att forma en annan dröm. Att det handlade om att bruka utan att förbruka och att skapa ett fossilsnålt samhälle byggt på fossilsnål ekonomi. Så att vi i framtiden, när vi lämnar över till våra barn och barnbarn, ska kunna säga: Vi gjorde allt vi kunde för att skydda och värna vår miljö. Och det blå klotet som är mänsklighetens hem.   En retoriskt väl avvägd avslutning helt enligt reglerna.  

Språket
Carlgrens språk dominerades av s k rytmfigurer, mestadels treklanger. Inriktningsmässigt använde han utbildande figurer (bilder och rytmer) till nära 60%. Troligtvis en riktig satsning för en miljöminister med kortare tid än ett år på jobbet. Jämfört med Göran Perssons språk, om man väljer GP som norm, så låg Carlgren på 0,35 i Persson-index. Med detta menas att Carlgren kom upp i 35% av Perssons nivå vad gäller bruket av konstfulla ordfigurer.   

Övrigt värt att nämna
Carlgren satsade på att tala så mycket som möjligt utan att använda sina manuskort. Detta kändes bra, även om han fick betala med ett antal felsägningar (ett 10-tal). Men helhetsmässigt vann Carlgren mer än han förlorade på sitt val, engagemanget genom hela talet var väldigt bra.   

Sammanfattning/retoriskt betyg
(10-skala): 
Inledning/intresseväckare  6 Bra men förutsägbart 

Bakgrund   7 

Budskap (tydlighet)  8 Bra  

Argumentation   8 

Avslutning/uppmaning  8 

Bevisstyrka   8 

Många exempel - konkret 

Språkliga hjälpmedel  7 Bra men kan förbättras 

Engagemang   8 Höll bra rakt igenom  

Sammanvägt betyg:  7,6 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0