Björn Fries tar avstånd från marijuanamarsch


Regeringens narkotikapolitiske samordnare, Björn Fries, tar uttryckligen avstånd från Svenska NORMAL:s aktion, Global Marijuana March som arrangeras i Stockholm i helgen.

”Svenska NORMAL:s påstående om att förbudet mot cannabis skapar  mer problem än det löser är helt befängt och saknar stöd i såväl forskning som hos det svenska folket”, säger Björn Fries.

Forskningen om cannabis har gjort stora framsteg och de negativa effekterna på hjärnan är väl dokumenterade.  De vanligaste negativa reaktionerna på cannabis är ångest eller panikkänslor. Kroniska cannabismissbrukare visar försämrad förmåga på en rad områden: verbal förmåga, logisk-analytisk förmåga, flexibelt tänkande och när det gäller minnesfunktionen. Det finns också bevis för att cannabis kan orsaka psykos.

85 procent av unga vuxna mellan 18 och 25 år vill ha ett fortsatt förbud mot rökning av cannabis. Men trots starkt stöd för den svenska lagstiftningen ser Björn Fries fortfarande allvarligt på förekomsten av cannabis.

”Av de ungdomar som prövar narkotika prövar nästan alla cannabis. Det gör cannabis till en av de farligaste drogerna.”

Björn Fries framhåller att en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra att unga prövar narkotika är att stoppa inflödet.

Ett sådant initiativ är Cannabisprojektet som Mobilisering mot narkotika bedriver tillsammans med Rikskriminalpolisen. Projektet har i uppgift att kartlägga distributionen av cannabis och att slå till mot lokala knarkkungar.

”På två år har vi avslöjat 130 organisationer som säljer cannabis, vilket är  en stor framgång när det gäller att stoppa langningen till framför allt unga”, säger Björn Fries.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0