Vill du bli generaldirektör?

Ja, kanske har du en chans om du känner rätt personer i korridorer för regeringens hemlighetsmakeri, som enligt en undersökning från statstjänstemännens fackförbund ST, presenterad på DN debatt idag (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=525934&previousRenderType=2), minskar förtroendet för myndigheterna. Enligt debattartikelförfattaren, Anette Carnhede som är förbundsordförande i ST, vill mer än 70 procent av svenskarna att "tillsättningarna av generaldirektörer och andra statliga chefer ska ske i öppen konkurrens."

Egentligen borde det ju vara självklart med tillsättningar i öppen konkurrens för att garantera att kompetens snarare än de 'rätta' kontakterna ska vara avgörande för sådana tillsättningar. Kanske hade en sådant system sett till att vi sluppit några av de värsta avarterna i generaldirektörsskrået - ingen nämnd och ingen glömd.

Frågan är på intet sätt ny, men det är positivt att en ny debatt tar fart för att, förhoppningsvis, ändra på det nuvarande utnämningssystemet.

Redan 2003 kom ESO-rapporten 'Förtjänst och skicklighet – om utnämningar och ansvarsutkrävande av generaldirektörer', som redovisar och analyserar tillsättningsförfarandet och ansvarsutkrävandet av svenska generaldirektörer. Av rapporten framgår bland annat vem som blir generaldirektör. Totalt 248 personer har varit generaldirektörer under perioden 1988-2001. Cirka 1/3 av dessa hade politisk bakgrund, ds de hade någon gång varit statsråd, statssekreterare, politiskt sakkunnig, landstings- eller kommunalråd mm. En av tjugo hade tidigare varit anställd i regeringskansliet. På frågan om hur utnämningsprocessen i allmänhet fungerade tyckte bara hälften av de tillfrågade att den fungerade bra, och lika många menade att den inte fungerade bra. Man efterlyste en ökad professionalism vid rekryteringen och större öppenhet kring tillsättningarna. Drygt 80 procent svarade att goda ledaregenskaper är en generaldirektörs viktigaste egenskap, politiska erfarenheter rankades klart lägre.

Även om missnöje funnits med någon generaldirektör har det, enligt ESO-rapporten, sällan lett till att
några egentliga åtgärder vidtagits.

Hälften av de tillfrågade departementsråden hävdade att det inte förekommer någon särskild prövning av generaldirektörernas insatser vid omförordnanden. Ca 60 % av statssekreterarna menade att det sällan eller aldrig görs någon sådan utvärdering och endast 10 % menade att det alltid görs.
I debattartikeln i DN idag kräver ST "Ett öppet ansökningsförfarande vid tillsättningen av de högsta chefstjänsterna i staten. Det skulle gynna både generaldirektörer och medborgare."

Ett högst rimligt krav!

Hela den omnämnda ESO-utredningen, 'Förtjänst och skicklighet om utnämningar och ansvarskrävande av generaldirektörer' hittar du på adressen http://www.sweden.gov.se/download/5851bb68.pdf?major=1&minor=36304&cn=attachmentPublDuplicator_0_attachment

Torgny Peterson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0