Norsk ADHD-skandal

Fler och fler detaljer avslöjas nu i Norge kring förskrivning och bruket av ADHD-medicinering.

Efter uttalad oro och kritik från en FN-expert nyligen om den dramatiska ökningen i förskrivning av ADHD-mediciner i Norge och TV-programmet 'Stille med pille' tidigare i veckan avslöjas nu fler och fler detaljer.

Idag rapporterar norska Nettavisen under rubriken 'Overlege trikset med ADHD-tall' - (http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article573012.ece) om överläkaren Nils Olav Aanonsen, som efter flera års studier rapporterade att Ritalina hjälper vuxna med ADHD. Vad han inte nämnde då han presenterade sina 'resultat' 2004 var att han lät bli att redovisa resultaten för 70 procent av försökspersonerna.

Efter kritik från Sosial- og Helsedirektoratet uppmanades Aanonsen att skriva en tilläggsrapport där slutsatserna om att Ritalina hjälper vuxna med ADHD inte finns med, uppger Nettavisen.

I en intervju med Aanonsen i norska Aftenposten i mars 2004 (http://www.aftenposten.no/helse/article753042.ece) slog man på stora trumman för de positiva effekter Ritalina haft för vuxna. Men så kom avslöjandet - omkring 70 procents bortfall av patienter under projektets två första år.

Nu säger den förra familjministern i Norge, Laila Dåvøy, till Helseministern att det är dags att ”rydde opp” (röja upp/städa). Dåvøy kräver också att det omedelbart sätts igång undersökningar för att närmare granska kopplingen mellan läkare och läkemedelsindustrin samt se på praxis och bruk av ADHD-medicin på grund av en ”alarmerande utveckling i Norge.”

I ett inslag i nyheterna på norska TV2 imorse (http://webtv.tv2.no/webtv/?treeId=101&progId=70611&itemId=130996)  sägs att förbrukningen av ADHD-mediciner  i Norge har ökat med 40 procent på ett år.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0