FN:s narkotikakommission, CND, sammanträder i Wien 13-17 mars

FN:s narkotikakommission (CND – Commission on Narcotic Drugs) sammanträder i Wien den 13-17 mars. Under de årliga mötena analyseras narkotikasituationen i världen och man beslutar om olika insatser för att stärka det internationella kontrollsystemet. Bland de frågor som kommer att diskuteras vid CND:s 49e möte i Wien är alternativ utveckling som en viktig narkotikapolitisk strategi i kampen mot illegal odling.

Diskussionen om missbruket i världen kommer i år att kretsa kring missbruket bland unga. FN konstaterar bl.a. att cannabis fortsätter att vara den överlägset vanligaste drogen bland unga. Man varnar för att missbruket kan komma att öka ytterligare på grund av att en relativt stor andel av de unga i vissa länder betraktar cannabis som mer eller mindre normalt.

Kokainmissbruket har minskat i USA men ökat i Europa. Heroinmissbruket är på tillbakagång, särskilt injektionsmissbruket, i den industrialiserade delen av världen men ökar i Östeuropa, Centralasien och Sydostasien. När det gäller ecstasy är bilden blandad, med en tillbakagång i vissa länder och en ökning i andra.
 
FN pekar vidare på att ungas uppfattningar om farlighet och tillgång är av betydelse för beredvilligheten att pröva narkotika. Detta är ett viktigt område för förebyggande insatser. Ett eftersatt område är insatser riktade till utsatta och marginaliserade unga som tenderar att gå in i ett mer problematiskt missbruk och andra riskbeteenden. Även behandling med inriktning på unga behöver utvecklas.
 
CND har 53 medlemmar. Sverige är invald som medlem t.o.m. 2007. Kommissionen är det centrala policyskapande organet inom FN-systemet för narkotikafrågor. CND är också styrorgan för FN:s narkotikaprogram UNDCP, som är en del av FN:s organ för drog- och brottsbekämpning (UNOCD).

Dagordning för CND:s 49:e möte:
http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/V05/912/41/PDF/V0591241.pdf?OpenElement
Kortfattad rapport om världssituationen beträffande narkotikamissbruk inför 49:e mötet
http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/V06/501/00/PDF/V0650100.pdf?OpenElement
och
http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/V06/503/71/PDF/V0650371.pdf?OpenElement
Övriga ’öppna’ dokument i anslutning till CND:s 49: möte hittar du via adressen
http://www.unodc.org/unodc/en/cnd_session_49.html

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0