Bolivia jobbar för legalisering av koka

Politiker, odlare och konsumenter i Bolivia har nu på allvar börjat sitt lobbyarbete för en legalisering av kokabusken på temat "Koka är inte kokain".

De riktiga kokafansen menar att kokabladet är en fantastisk gröda som med fördel kan användas för att tillverka kokaté, youghurt, bröd, tandkräm, shampoo och tvål för att nämna några exempel. Resonemanget känns igen från cannabisförespråkarnas lobbyverksamhet för fler cannabisbaserade produkter i form av hampabröd, hampadressing och hampaöl.

Evo Morales, Bolivias nytillträdde president, som tidigare var ordförande för landets kokaodlare, har hamnat i skottlinjen mellan kokaodlarnas krav på ökade arealer för tillverkning av ovannämnda produkter och den amerikanska administrationen, som gett ut hundratals miljoner dollar på bekämpning av samma kokabuske, och som är oroad över vad som kan hända. Att tänka sig att omfattande odlingar av koka enbart skulle användas för att tillverka några av ovanstående produkter kan knappast ens den som tror på jultomten gå på.

Redan idag kan hugade spekulanter köpa kokabaserade energidrycker, småkakor, bröd och youghurt i såväl Bolivia som Colombia och Peru - dvs i de tre länder som idag är världens största odlare av koka och också världens största producenter av den kokabaserade produkten kokain.

För att rikta världens blickar bort från produktion av kokain betonar den framväxande kokalobbyn kokabladets betydelse som näringsfaktor och också som hjälp vid bantning. Bolivias främsta 'kokakock', Maria Eugenia Tenorio, säger till såväl inhemska som utländska media att hon gick ner strax över 12 kilo på åtta månader tack vare att hon satt i sig mängder av små kokakakor. Voilà - lösningen för såväl småfeta som smällfeta. Tänk vad man kan använda kokabusken till!  De som snortar kokain har dock för länge sedan upptäckt att deras metod är en betydligt snabbare väg att gå ner i vikt än att smälla i sig hundratals små kokakakor. Att deras minskade omfång i vikt går i takt med deras minskade förmåga till samhällsansvar och egen utveckling är också en upptäckt som gjordes för länge sedan.

Nu är det inte många fler än de som kackar i det egna boet som är övertygade om det förträffliga i att äta kokakakor, dricka kokaté eller borsta tänderna med kokatandkräm är lösningen på lokala eller globala näringsproblem.

Men, som sagt, från Bolivia kan vi inför FN:s gneralförsamlings toppmöte 2008 om narkotika (UNGASS) förvänta oss att politiker, odlare och konsumenter i Bolivia, Peru och Colombia ingår (o)helig(a) allians(-er) med andra välfinansierade kampanjer som arbetar för att legalisera hasch och marijuana, cannabisbaserade varor och för att utveckla den medicinska nonsensmetoden med rökning av marijuana.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0