Är det dags för folkets kommunala polis?

”Landsbygdens problem och möjligheter måste tydligare uppmärksammas i maktens korridorer. I dag presenterar vi Kristdemokrater vårt landsbygdsuppror, med ett brett grepp på de frågor som befolkningen i lands- och glesbygd brottas med”, sa Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund när han idag besökte Landsbygdsriksdagen i Borås.

I Kristdemokraternas program finns bland annat förslag om att kommunalisera polisen för att öka närheten och skapa möjlighet till snabba och förebyggande insatser. Kristdemokraterna är också negativa till att de små tingsrätterna läggs ner.

Som bekant har förslag om en kommunal polis diskuterats till och från under årens lopp, men även om det finns intresse på kommunalt håll på olika platser har ingenting hänt som tyder på en utveckling i den riktningen.

Förra året framförde bland annat den fd rikspolischefen, numera landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson, i en artikel i Svenska Dagbladet att det är Tid för folkets polis.

Av en enkät genomförd av Ekot förra året framgick att många kommuner vill kommunalisera polisen och att 29 kommuner diskuterat frågan.

En undersökning från Riksdagens utredningstjänst visade förra året att över 100 polisstationer hade lagts ner under de senaste tio åren – Nedlagda polisstationer och närpolisstationer 1994-2004.

Är det dags för folkets kommunala polis?

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0