Krismöte mellan Nederländerna - Belgien om försäljning av cannabis

Den belgiske premiärministern Guy de Verhofstadt har begärt ett brådskande möte med sin holländske kollega, Jan Peter Balkenende, för att diskutera placeringen av så kallade ’coffee shops’ för försäljning av cannabis längs gränsen mellan de båda länderna.

Det är borgmästaren i Maastricht, Gerd Leers, som efter omfattande klagomål över försäljningen av cannabisprodukter i coffee shops i centrala Maastricht nu vill erbjuda ’knarkturisterna’ möjlighet att handla varorna på en så kallad ’cannabisboulevard’ utanför centrum.

I juni 2005 enades belgiska och holländska myndigheter om att tillsammans öka gränskontrollerna för att förhindra att produktion av ecstasy och cannabis flyttas till Belgien. Förslaget från Leers är, med tanke på överenskommelsen mellan de båda länderna och övriga länders krav på en uppstramning av den holländska cannabispolitiken, minst sagt kontraproduktiv.

Den diskussion Verhofstadt nu vill ha med Balkenende kan mycket väl äga rum under ett möte som nu pågår i Luxemburg rapporterar Elsevier med hänvisning till Het Laatste Nieuws.

Också den holländske justitieministern, H.P. Donner, kommer att ta upp frågan med borgmästaren i Maastricht rapporterar HLN.

Förhoppningsvis kommer den svenska delegationen på plats nu i Luxemburg att diskutera frågan och göra en skarp markering.

Enligt en rapport från det holländska justitieministeriet, levererad till det holländska parlamentet, minskar antalet så kallade coffee shops i Holland.

2003 fanns det 754 kända coffee shops. 2004 skedde en minskning med 2,3 procent till 737 stycken. Antalet tätorter med åtminstone en coffee shop minskade från 105 till 103, vilket innebär att det finns minst en coffee shop i 22 procent av alla holländska tätorter. Inte undra på att antalet personer som söker hjälp för cannabisrelaterade problem ökar år från år.

Coffee shops i Holland är föremål för inspektioner från lokala myndigheter, men en tredjedel av de tätorter som har coffee shops har inga specifika regler för vad som ska hända om en coffee shop bryter mot de regler som gäller. Formella varningar och stängning under en viss period är de vanligaste konsekvenserna för de coffee shops som inte följer reglerna. Att en coffee shop stängs definitivt är mycket ovanligt.

Enligt justitieminister Donner håller sig de flesta coffee shops till reglerna.

Trots det mycket stora antalet coffee shops uppskattas att cirka 30 procent av all försäljning sker från hem, på barer eller via ’budfirmor’. Cirka 4,600 personer uppskattas i rapporten arbeta inom den här ’industrin’.

Enligt justitieminister Piet Hein Donner uppskattas den årliga omsättningen hos alla coffee shops uppgå till mellan 211 och 283 miljoner euro (mellan cirka 1,9 och 2,6 miljarder svenska kronor). Inte undra på att det finns många, som av olika skäl, är beredda att gå över lik för att försvara den här sortens knarkhantering.

Flera av de som driver coffee shops har ett kriminellt förflutet. Speciellt tydligt är detta i två städer. I Amsterdam har 78 procent av de som driver coffee shops ett kriminellt förflutet enligt rapporten och i Venlo, på gränsen till Tyskland, är hela 83 procent kriminellt belastade.

Holländska cannabisanvändare väljer uppenbarligen att i allt större utsträcknng odla sin egen marijuana att döma av antalet butiker som säljer frön för ändamålet. Enligt rapporten har antalet sådana butiker i landet ”ökat avsevärt” till 318 stycken.

Läs också:
Holland och cannabis
Utveckling av behandlingsprogram för cannabismissbrukare

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0