Framgångsrik behandling för heroinmissbrukare

Det norska forskningsmagasinet Apollon redovisar i en forskningsartikel en för våra breddgrader ny metod att hjälpa heroinmissbrukare att komma ifrån sitt missbruk.

Det handlar om Naltrexon, som jag tidigare skrivit om, och som i det norska projektet sys in under huden på försökspersonerna. Implantatet gör att heroin inte har någon verkan under 5-6 månader.

I en av försöksgrupperna har åtta av tretton personer varit helt drogfria ett år efter avslutad behandling och professor Helge Waal vid Seksjon for kliniske rusmiddelproblemer (SKR) säger i artikeln att resultaten så långt är lovande.

”Det största problemet för narkomaner”, säger Waal, ”är inte att sluta med narkotika utan att undvika att börja igen när världen är problematisk och suget efter heroin gör sig påmint. Ett halvt år är förhoppningsvis lång tid nog för att den största faran för återfall ska vara över. Om inte kan man operera in en ny kapsel.”

I det norska projektet använder man ett preparat från Australien som man funnit vara bäst både när det gäller biverkningar och tillförseln av en stabil mängd Naltrexon över tid. Biverkningarna av Naltrexon, som blockerar morfinreceptorerna, är små under förutsättning att personen ifråga är helt avgiftad.

Läs också:
Slut med heroinmissbruk!? - Naltrexon-implantat inom kriminalvården och på behandlingshem
Kapsel under huden kan hjelpe heroinavhengige

Besök också:
Naltrekson – en vei ut av heroinavhengighet?

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0