Utveckling av behandlingsprogram för cannabismissbrukare

Som redovisats vid flera tillfällen tidigare är cannabis inte den harmlösa drog som så många av dess förespråkare vill göra gällande.

I Holland ökar antalet individer som rapporterar att de har problem med cannabis och i Tyskland går utvecklingen åt samma håll.

Vid TUD (Technische Universität Dresden) söker nu ett team psykologer, på uppdrag av den federala regeringen att utveckla ett probgram för att underlätta för såväl ungdomar som vuxna att upphöra med sin konsumtion av cannabis.

Programmet består av tre steg där man under den första fasen diskuterar för- och nackdelar med cannabiskonsumtionen och där man också utreder hur beroendet uppstått. Under andra fasen får missbrukaren hjälp att utveckla färdigheter som krävs för att sluta med cannabis, t ex strategier för att bearbeta ’sug’ efter cannabis och förhindra återfall. Den tredje fasen slutligen innehåller problemlösningsövningar.

Alla i åldern 16 år och uppåt som vill ’behandla’ sin konsumtion av cannabis kan under 2006 delta i Candis utan kostnad.

Enligt TUD uppfyller omkring sex procent av alla tyskar de diagnostiska kriterierna för cannabismissbruk och enligt Sächsischen Landesstelle gegen die Suchtgefahren e.v, besökte över 2.200 klienter, med cannabis som huvudproblem, rådgivningsbyråer i delsstaten Sachsen. Av dessa kom cirka 900 från Dresden.

Du kan läsa mer om projektet Candis här.

Läs också:
Tysklands drogtsar kritiserar bagatelliseringen av cannabis
Farorna med cannabis är dramatiskt undervärderade
Nu kan du bli klar i knoppen – i England också
Cannabis och behandling i Holland
Är cannabis ofarligt?
Illegalt drogmissbruk börjar med cannabis
Cannabisbruk och minnesproblem – ny studie
Om cannabis och neuropsykologiska brister hos de som använt cannabis under lång tid
Haschguiden

Om du skriver ’cannabis’ i sökrutan på ReageraMera kommer du att hitta ytterligare cannabisrelaterad information.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0