Organiserad drogrelaterad brottslighet i Europa

Europarådet har gett ut en omfattande rapport om organiserad brottslighet, ’Organised crime situation report 2005’. Rapporten behandlar olika aspekter av organiserad brottslighet och jag har valt att översätta den del som handlar om narkotikahandeln i Europa. Håll till godo!

Det internationella systemet för drogkontroll är baserat på FN:s konventioner (1961, 1971 och 1988), som begränsar användningen av flera hundra psykoaktiva substanser för medicinska och vetenskapliga ändamål. Missbruk av dessa substanser – i första hand opiater (inklusive heroin), cannabis, kokain och crack och amfetaminliknande preparat (inklusive ecstasy, amfetamin och andra syntetiska ämnen) – utgör ett omfattande globalt problem. Man uppskattar att 200 miljoner människor över hela världen (eller 5% av världspopulationen) använder narkotika – varav 80% cannabis, 17% amfetaminliknande preparat, 7% kokain, 5% heroin och 3% andra opiater. De flesta missbrukarna bor i utvecklingsländer.

Nästan allt heroin i Europa är tillverkat av opium från Afghanistan där 87% av världens opium producerades 2004. ’Balkanrutten’ fortsätter att vara den huvudsakliga kanalen för trafiken med heroin till Europa. Men då ryska federationen och andra länder i Östeuropa också blir större marknader för heroin har ’Silkevägen’ från Afghanistan via Centralasien blivit mer betydelsefull. Etniska albanska kriminella grupper är enligt uppgift ansvariga för en stor del av distributionen av heroin i Europa.

Kokain produceras från kokablad, främst odlade i Bolivia (15% av världens kokain 2004), Colombia (50%) och Peru (32%) och är avsett främst för USA och andra länder på den amerikanska kontinenten. En avsevärd del smugglas till Europa vilket syns i de europeiska beslagen, som 2003 utgjorde 17% av den totala mängden beslagtaget kokain i världen. Spanien och Nederländerna betraktas som de främsta inkörsportarna för kokainet.

Produktionen av cannabis är spridd över mer än 140 länder i världen. Även om Marocko står för huvudparten av leveranserna till den europeiska marknaden (80% av det hasch som konsumeras i Europa), tror man att också nationell produktion tillgodoser en ansenlig del av efterfrågan. Albanien och Nederländerna förefaller vara de huvudsakliga producenterna i Europa.

Beträffande amfetaminliknande preparat är Kina, Myanmar och Filippinerna de huvudsakliga ursprungsländerna medan den europeiska produktionen av metamfetamin verkar vara koncentrerad till Tjeckien. De huvudsakliga ursprungsländerna för amfetaminet i världen är länder i Europa, särskilt Nederländerna, Polen, Belgien och Litauen. Nederländerna är den främsta källan för ecstasy i världen.

Aktuella rapporter och data pekar på följande trender och problem:

Som nämnts i förra årets rapport beträffande köpkraft och antal användare av narkotika – inte bara i Västeuropa utan nu också i Central- och Östeuropa – så är Europa förmodligen den mest inkomstbringande marknaden i hela världen
o        Europa är det område som har den högsta förekomsten av heroinister i hela världen. Prevalensen är mycket hög i Östeuropa (0.8%) och särskilt i Ryssland och Lettland.
o        När det gäller kokain förefaller Spanien (2,7%) och Storbritannien (2,1%) ha den högsta prevalensen i världen efter USA (3%).
o        Beträffande cannabis: med en prevalens på 5,6% är bruket lägre än i andra delar av världen även om prevalensen är hög i vissa europeiska länder, särskilt i Spanien (11,3%), Tjeckien (10%) och Storbritannien (10,9%).
o        Användningen av amfetamin är hög i Europa (0,5%), särskilt i Storbritannien (1,6%), Estland (1,4%) och Danmark (1,3%) – ecstasy ligger över genomsnittet (0,6%). Tjeckien (2,5%) och Storbritannien (2%) uppvisar den högsta förekomsten i världen när det gäller ecstasy med undantag för Australien (4,2%) och Nya Zeeland (2,2%).
o        Inom EU (25 medlemsstater) definieras mellan 1,2 och 2,1 miljoner människor i åldern 15-64 år som ’problemmissbrukare’. Av dessa är mellan 850.000 och 1,3 miljoner injektionsmissbrukare. Även om antalet drogrelaterade dödsfall inom EU sjunker, är kopplingen mellan injektionsmissbruk och HIV/AIDS i vissa nya EU-länder och också andra europeiska länder, inklusive Estland, Lettland, Ryssland och Ukraina, särskilt oroande.

Handel med och smuggling av narkotika betraktas som en av de viktigaste aktiviteterna bland organiserade kriminella grupper och nätverk i Europa, och det största problemet, sett till antalet registrerade fall, finns i Armenien, Kroatien, Tjeckien, Tyskland, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien och Storbritannien
o        I Tyskland smugglade 32% av de organiserade kriminella grupperna och nätverken, som undersöktes år 2004 narkotika, särskilt heroin och kokain. Kokainsmuggling utförs av tyskar och i ökande grad av nigerianska och italienska grupper. Det mesta kokainet [inom Europa] skickas [vidare] från Nederländerna. Turkiska grupper dominerar handeln med heroin. Handeln med amfetaminliknande preparat har minskat jämfört med tidigare år.
o        200 av 289 undersökningar kring organiserad brottslighet i Nederländerna år 2004 handlade om narkotikasmuggling och i de flesta fallen var detta den huvudsakliga aktiviteten för den organiserade kriminella gruppen eller nätverket. 57% av undersökningarna rörde kokain, 39% amfetaminliknande preparat och 18% heroin. 45% av de misstänkta var av holländsk nationalitet och 11% var från Turkiet.
o        I Spanien undersöktes år 2004 253 grupper (av totalt 494 organiserade kriminella grupper eller nätverk) med 5941 misstänkta för narkotikahandel/-smuggling. Beträffande smuggling av kokain bekräftades en trend som upptäcktes 2003, nämligen att ’Afrikarutten’ och dess infrastruktur är densamma för både smuggling av kokain och människosmuggling. Näst efter spanjorer och colombianer är marockaner nu den tredje största gruppen bland narkotikasmugglarna.
o        I Storbritannien betraktas drogrelaterad organiserad brottslighet som ett av de största hoten eftersom landet utgör en stor narkotikamarknad. Merparten av heroinet når Storbritannien med hjälp av turkiska kriminella organisationer, verksamma i Nederländerna och Storbritannien. Kokain smugglas till Storbritannien från Spanien och Nederländerna, och amfetaminliknande preparat främst från Belgien och Nederländerna. I Storbritannien är ett antal grupper (britter, turkar, afrikaner, asiater, sydosteuropéer) involverade i distributionen av narkotika.
o        I Albanien tror man att omkring 20 organiserade kriminella grupper och nätverk med 3 till 20 medlemmar är involverade i narkotikasmuggling i nära samarbete med grupper från Turkiet, Makedonien, Kosovo, Montenegro, Italien och Grekland. 395 personer åtalades år 2004 i drogrelaterade ärenden, där de flesta rörde heroin och marijuana. Heroin transporteras för det mesta med lastbilar till Albanien från Turkiet och sedan vidare från Albanien till Italien och Grekland.
o        I Serbien, liksom Albanien beläget på den så kallade ’Balkanrutten’, betraktas narkotikasmuggling som en av de farligaste formerna av organiserad brottslighet. 19 (av totalt 47 grupper) med 75 misstänkta, som undersöktes 2003 var involverade i narkotikasmuggling. Heroin smugglas främst från Kosovo till Serbien och lokala marknader och för transit till Västeuropa, medan amfetaminliknande preparat smugglas i motsatt riktning från Nederländerna via Ungern och Kroatien till Serbien varifrån det smugglas vidare till Bulgarien och Turkiet, ibland i utbyte mot heroin.

Siffror över beslag bekräftar gjorda antaganden om drogmarknader, huvudsakliga smugglingsrutter och den roll som organiserade kriminella grupper och nätverk spelar.
o        Europa svarade 2003 för 34% (eller 18,019 kg) av de globala beslagen av heroin där Turkiet (4,705 kg), Ryssland (3,249 kg), Storbritannien (2,730 kg) och Italien (2,583 kg) gjorde de största beslagen.
o        När det gäller kokain gjordes 17% (eller 84,517 kg) av beslagen i världen i Europa, varav mer än hälften (58%) beslagtogs i Spanien och ytterligare 21% i Nederländerna.
o        I Europa gjordes 27% av alla beslag av amfetaminliknande preparat (utom ecstasy), speciellt i Storbritannien, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet och Tyskland. Beträffande ecstasy stod Europa för 87% av beslagen i världen, varav flest beslag i Storbritannien och Nederländerna, följt av Frankrike.

Afghanistan förblir den största producenten av opium (87% av den globala produktionen 2005). Tidigare var odlingen av opiumvallmo koncentrerad till ett fåtal provinser men har nu spridits till de flesta, om än inte alla, provinser i landet. Uppenbarligen har det internationella samfundets drogkontroll misslyckats efter ’Taliban-eran’. Detta är av avgörande betydelse för Europa, inte bara när det gäller tillgången på heroin utan också när det gäller säkerhet och stabilitet och det internationella samfundets trovärdighet beträffande rekonstruktionen av Afghanistan. Den fortsatt höga nivån på produktionen i Afghanistan överträffar vida de minskningar av opiumvallmoodlingar som skett i Laos och Myanmar.

Jag rekommenderar dig att läsa hela rapporten ’Organised crime situation report 2005’, som utgör en elementär och relativt god sammanställning.

Läs också:
Eurasian narcotics – Fact sheet
Europol Annual Report for 2005
INCB Annual Report 2005
Narkotikabrottsligheten öster om EU:s östra gräns
Narkotikabrottslighetens organisationsmönster
Organiserad brottslighet i Sverige 2005
Tullverket – Beslagsstatistik 2000-2006
Norge – Prosjekt organisert kriminalitet

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0