EU justitieministrar överens om att bekämpa människohandel under fotbolls-VM

Igår kom EU:s justitieministrar överens om gemensamma insatser mot människohandel i samband med internationella evenemang. Dagens överenskommelse är en följd av att justitieminister Thomas Bodström tog upp frågan med sina ministerkolleger i Bryssel i februari, sedan det kommit rapporter om en befarad ökning av antalet prostituerade i Tyskland under fotbolls-VM i juni.

Överenskommelsen innebär bland annat:
  • att ministrarna ska arbeta för att skärpa de straffrättsliga reglerna för människohandel för att effektivisera brottsutredningar och för att stärka skyddet för brottsoffer, framför allt barn.
  • att EU-länderna bör vidta åtgärder för att minska efterfrågan av sexuella tjänster i samband med internationella evenemang.
  • att ett polissamarbete kan påbörjas omedelbart för att bekämpa människohandel vid internationella evenemang som fotbolls-VM.
I anslutning till mötet ordnade Thomas Bodström också en diskussion med företrädare för Europaparlamentet och vissa medlemsstater som engagerat sig i frågan om människohandel. Thomas Bodström tog bland annat upp kopplingen mellan människohandel och prostitution där han pekade på de positiva effekterna av den svenska sexköpslagen.

”Jag är otroligt nöjd med resultatet av dagens resultat. En process som vanligtvis tar två år har denna gång tagit två månader. Sverige kommer att sända poliser till Tyskland under fotbolls-VM, för att på plats bidra med informations- och erfarenhetsutbyte om människohandel. Men det är också viktigt att frågan fått så stor uppmärksamhet runt om i världen. Det påverkar i sig attityden till sexköp och prostitution oerhört mycket”, säger justitieminister Thomas Bodström.

Bra jobbat!

Läs också:
Människosmuggling förekommer i nästan alla länder
Förslaget om VM-bojkott hotar männens identitet

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0