Dags för rättegång för 'ärans man'

2 maj är det dags för en av de minst ärbara av ’ärans män’, ärkeskurken och stormördaren Bernardo Provenzano, att stå inför skranket.

Under tiden som Provenzano sitter inlåst i fängelset i Terni arbetar italiensk polis nu för högtryck för att bland annat dechiffrera de hundratals meddelanden, ’pizzini’, som Provenzano genom bud i flera kedjor skickat till sina förtrogna.

Enligt den mest omfattande biografin om Provenzano – se nedan – använde Provenzano ett krypteringssystem i sina meddelanden som påminner om det som Julius Caesar använde för över 2000 år sedan. Är du intresserad av koder och kryptering så är The Code Book av Simon Singh en god introduktion där du också kan läsa mer om bland annat Julius Caesars system för kodade meddelanden.  
Läser du italienska kan du följa utvecklingen kring fallet Provenzano tämligen detaljerat bland annat i den italienska dagstidningen La Repubblica.

Utöver den ’maffialitteratur’ som jag rekommenderat tidigare, som bland annat placerar Provenzano i ett ’maffiasammanhang’, finns den i särklass bästa informationen om hela ’fallet Bernardo Provenzano här (kräver kunskaper i italienska), där du hittar den mest omfattande biografin om Bernardo Provenzano, författad av journalisterna Salvo Palazzolo och Ernesto Oliva.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0