Unga utan arbete mår sämre

En sammanställning av material ur den nationella folkhälsoenkäten visar att unga utan arbete mår sämre än dem som yrkesarbetar. Uppgifterna gäller unga mellan 20 och 24 år.


Statens folkhälsoinstitut har sammanställt data om ungas levnadsvanor och hälsa. Uppgifterna bygger på svaren från unga som deltog i den Nationella folkhälsoenkäten under åren 2006-2008. Här framkommer att unga mellan 20 och 24 år som är arbetslösa är en riskutsatt grupp. De visar fler tecken på ohälsa än dem som arbetar eller studerar.


Huvudvärk, sömnbesvär, trötthet, nedsatt psykiskt välbefinnande och självmordstankar är vanligare bland unga vuxna som saknar arbete än bland dem som arbetar. De har ett lägre socialt deltagande och upplever även ett sämre emotionellt stöd.


Under det första kvartalet i år är arbetslösheten i befolkningen 1,5 procentenheter högre än under samma period förra året. Bland unga har arbetslösheten ökat mer - 3,9 procentenheter. I en bredare åldersgrupp, 15-24 år, är 24 procent arbetslösa, enligt uppgifter från Statistiska Centralbyrån. 


I ekonomiska kristider finns en risk att unga vuxna drabbas av besparingar på arbetsmarknaden. Som framkommer i sammanställningen, och som även tidigare är vetenskapligt belagt, löper unga som är arbetslösa ökad risk för psykisk ohälsa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0