Proposition om förstärkt integritetsskydd vid signalspaning

Regeringen överlämnar idag propositionen om förstärkt integritetsskydd vid signalspaning till riksdagen. Därmed levererar regeringen på alla punkter det som riksdagen begärde i juni 2008 och uppfyller den överenskommelse som slöts mellan partierna i alliansregeringen i september förra året. 


Integritetsskyddet förstärks genom en rad förslag. Bland annat innebär förslagen att:

- en domstol ska tillståndspröva signalspaning

- ändamålen för vilka signalspaning får bedrivas anges direkt i lagen

- FRA endast får tillgång till de signalbärare i tråd som domstolen  bestämmer

- enskildas rättigheter förstärks genom en skyldighet att underrätta den som varit föremål för spaning och en skyldighet för kontrollmyndigheten att utreda anmälningar från enskilda


Bakgrund

Riksdagen tillkännagav, i samband med att den i juni 2008 behandlade lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet, att det borde göras ett antal tillägg för att förstärka integritetsskyddet. I september 2008 slöts en överenskommelse mellan partierna i alliansregeringen om ytterligare förstärkningar av integritetsskyddet.


I en departementspromemoria behandlades de förslag, till följd av riksdagens tillkännagivande och överenskommelsen mellan partierna i alliansregeringen, som kräver lagändring. Promemorian har remissbehandlats mellan den 19 december 2008 och den 27 februari 2009.


Lagrådet har i huvudsak inte haft några invändningar i sitt yttrande över lagförslagen. Regeringen har följt de synpunkter som Lagrådet lämnat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0