Proposition banar väg för tjänstehandeln

Regeringen lämnade i dag sitt förslag till lag om tjänster på EU:s inre marknad till riksdagen. Tjänstedirektivet kommer att underlätta handeln med tjänster inom EU, bland annat genom att tung och onödig byråkrati tas bort, företagens administration minskas och nya maxgränser införs för myndigheternas handläggningstider.


Den ökade rörligheten av tjänster gör att företag och konsumenter får ett större utbud av tjänster att välja mellan. Företagen får tillgång till Europas 500 miljoner konsumenter, i stället för bara nio miljoner svenskar, säger handelsminister Ewa Björling.


Förbättringen av lagstiftningen förväntas att ge skjuts åt handeln med tjänster och skapa närmare 600 000 nya jobb på EU:s inre marknad.


Några exempel på handelshinder som tjänstedirektivet kommer att få bort

- Ett land får i normala fall inte kräva att en tjänsteleverantör måste etablera sig i landet för att få verka där.

- Ett land får inte ställa krav på yrkespraktik eller certifiering om tjänsteleverantören redan uppfyller kraven i sitt hemland. Myndigheter och tillståndsgivare i EU-länderna måste nu samarbeta och begära ut den informationen från varandra.

- Handläggningstider kortas genom att regler införs som gör att om inte tjänsteleverantören har fått ett beslut inom den förbestämda handläggningstiden så ska ansökan normalt sett anses godkänd. På så vis undviks situationer med orimliga handläggningstider hos ansvariga myndigheter.


Dessutom kommer webbportaler, så kallade kontaktpunkter, att byggas upp i alla EU-länder. Portalen ska vara det enda ställe en tjänsteleverantör behöver gå till för att hitta information om vad som gäller för att till exempel starta verksamhet. Genom kontaktpunkten ska också ansökningar och anmälningar kunna göras på elektronisk väg.


EU:s tjänstedirektiv ska träda i kraft före den 28 december 2009 i alla EU-länder. För Sveriges del berörs minst 90 lagar, 75 förordningar och ett stort antal föreskrifter. Propositionen (2008/09:187) om det svenska genomförandet av tjänstedirektivet ska nu behandlas i riksdagen, som under hösten väntas fatta beslut om lagförslaget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0