Över hälften av svenskarna valde e-deklarationen

Drygt 3,9 miljoner deklaranter valde i år elektronisk deklaration, vilket motsvarade 53 procent av alla som kunde deklarera elektroniskt. Invånarna i Oxelösund och Hofors har varit flitigast med att e-deklarera. Där har 64,59 respektive 63,59 procent av deklaranterna skickat in sin deklaration elektroniskt.


Fler och fler inser fördelarna med att använda e-legitimation. Bland annat kan man göra mer komplicerade deklarationer, exempelvis som enskild företagare, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Antalet e-deklaranter ökade med drygt 9 procent jämfört med förra året. Utfallet visar att cirka 53 procent av dem som kunde deklarera elektroniskt valde att göra det. Skatteverkets lite optimistiska målsättning var att 60 procent skulle deklarera elektroniskt.

Det är klart att det är en viss besvikelse, men samtidigt ska vi komma ihåg att det tar tid att ändra människors beteenden. Det var ändå cirka 350 000 människor fler som e-deklarerade i år jämfört med i fjol, säger Kay Kojer.

Säkerhetskoden populärast
Den populäraste elektroniska deklarationsmetoden var även i år den förtryckta säkerhetskoden, via Internet, som användes av 1,46 miljoner människor, motsvarande cirka 37 procent. På andra plats kom e-legitimationen som 955 302 personer använde, vilket motsvarade nästan 24 procent.

På tredje plats kom telefonen som 908 497 personer, eller 23 procent, använde sig av. Sist hamnade sms med 592 296 människor eller drygt 15 procent av alla e-deklaranter.

Jämfört med förra året ökade användningen av e-legitimation med cirka 15 procent och de flitigaste användarna finns bland sjuttiotalisterna.

Vi ser en kraftig ökning av e-legitimationerna och vi tror att det kommer att slå igenom ytterligare när e-legitimation används i allt fler sammanhang i samhället, som vid ansökan av sjukpenning eller ersättning för vård av sjukt barn hos Försäkringskassan, säger Kay Kojer.

Kvinnor är fortsatt något bättre än män på att e-deklarera och personer födda på 1970- och 1980-talet är den ålderskategori som är bäst på e-deklarationer. Där har drygt 70 procent deklarerat elektroniskt. De som är födda 1987 nådde den högsta noteringen på nästan 79 procent.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0