Nytt id-kort från 1 juni

Skatteverket räknar med stort intresse för nytt id-kort. Från den 1 juni kan personer som är folkbokförda i Sverige ansöka om id-kort hos Skatteverket. För personer som nyligen har flyttat till Sverige har det varit svårt att få ett svenskt id-kort någon annanstans. Därför räknar Skatteverket med ett stort uppdämt behov och en anstormning av ansökningar inledningsvis.

I Stockholmsregionen är det de nyöppnade servicekontoren i Tensta, Skärholmen och Stockholm City (mitt emot Centralstationen) som kan ta emot ansökningarna. Det kan bli längre köer och ansökningstider i början. Vi hoppas att de som kommer för att ansöka om id-kort har överseende med det, säger Eva Kinberg Sjögren på Skatteverkets Stockholmsregion.

För att ansöka om id-kortet krävs ett personligt besök hos Skatteverket på någon av de 23 orter i Sverige som utfärdar id-korten.

För att undvika onödiga resor och besök är det viktigt att i förväg kontrollera att man uppfyller kraven för att få ett id-kort. Avgiften på 400 kronor ska också betalas innan ansökan kan behandlas, säger Eva Kinberg Sjögren på Skatteverket.

Vem kan få id-kort hos Skatteverket?
Skatteverkets id-kort ska vara ett komplement så att även personer som nyligen har flyttat till Sverige, men som är folkbokförda här, kan få en giltig id-handling. Den som ansöker måste ha fyllt 13 år, ha ett svenskt personnummer och kunna styrka sin identitet.

Den som inte kan styrka sin identitet med en godkänd id-handling kan ta med en nära anhörig eller annan person som kan fungera som intygsgivare.

Mer information om Skatteverkets id-kort finns här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0