Ny överenskommelse för god kvalitet i socialtjänsten

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting undertecknar idag en överenskommelse om att arbeta gemensamt med huvudförslagen som presenterats i utredningen Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren SOU 2008:18. Avsikten är att regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting i framtiden ska sluta avtal om samordnade och långsiktiga insatser till stöd för en evidensbaserad praktik i hela socialtjänsten.


Regeringen och SKL har sedan tidigare en överenskommelse om ett gemensamt arbete för att utveckla missbruks- och beroendevården.


Det är glädjande att regeringen och SKL nu går vidare och tar ett gemensamt avstamp för att utveckla ett mer enhetligt och långsiktigt sätt att stödja kunskapsutvecklingen inom socialtjänsten, säger statsrådet Maria Larsson. För mig är det prioriterat att de som arbetar inom socialtjänsten får tillgång till de verktyg som behövs för att arbetet ska kunna bedrivas utifrån tillgänglig kunskap. Genom samarbete och dialog kan insatser inom området bli mer strategiska och långsiktiga säger Anders Knape ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. En framgångsrik utveckling bygger på en kombination av lokalt, regionalt engagemang och ett strategiskt nationellt stöd.


I och med dagens överenskommelse påbörjas nu det konkreta arbetet med att utveckla en plattform för kommande avtalslösningar. Områden som kan komma att bli föremål för framtida avtal är tillgång till FoU-stöd, strategiska och långsiktiga utbildningsinsatser, bättre tillgång till information om forskning och annan kunskap.


Många av de personer som har kontakt med socialtjänsten har också behov av insatser från hälso- och sjukvården. Det är därför av största vikt att man i arbetet har ett nära samarbete med de pågående satsningarna för en förbättrad infrastruktur för kunskapsutveckling inom hälso- och sjukvården.


Denna överenskommelse sträcker sig till 14 maj 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0