Ny organisation för internutredningar föreslås

Rikspolisstyrelsen föreslår att Polisens verksamhet med internutredningar samlas centralt i stället för ute på polismyndigheterna.

Syftet är att stärka förtroendet för internutredningar inom Polisen, säger utredaren Ulf Berg.


På regeringens uppdrag har Rikspolisstyrelsen utrett organisationen för internutredningar. Rikspolisstyrelsen föreslår bland annat att internutredningsverksamheten i organisatoriskt hänseende ska ligga direkt under Rikspolisstyrelsens styrelse och att de sex internutredningsenheter som nu finns (i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Västerås och Umeå) ska finnas kvar men ingå Rikspolisstyrelsens organisation.

När en polisanställd är misstänkt för ett brott som har samband med arbetet ska ärendet omedelbart lämnas över till åklagare. För att säkerställa att polismyndigheternas inledande åtgärder är korrekta föreslås att en internutredare alltid ska vara tillgänglig för att ge råd och anvisningar till polismyndigheten om vilka åtgärder som bör vidtas. Internutredaren ska vidare kunna förmedla kontakt med den åklagare som får hand om utredningen och, om det är möjligt, kunna bege sig till platsen.

Rikspolisstyrelsen föreslår också regler för hur kriminalunderrättelseverksamhet bör bedrivas när det gäller anställda inom polisen.

Vidare föreslås en del justeringar av det nuvarande regelverket om internutredningsverksamheten vilka syftar till att underlätta arbetet och göra verksamheten mera effektiv.

Mer information: Förre chefsjuristen vid Rikspolisstyrelsen, Ulf Berg, som nås via pressekreterare Carolina Ekéus 08-401 90 07


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0