Möjliga förklaringar till kvinnors större psykiska ohälsa

En ny rapport, Varför drabbas kvinnor oftare av oro, ångest och depression? En kunskapsöversikt, pekar på både könsroller och biologiska skillnader som möjliga förklaringar. Socioekonomisk ojämlikhet eller snedvridna mätinstrument tycks inte vara lika viktiga förklaringar.


Oro, ångest och depression är ett av våra största folkhälsoproblem, både bland ungdomar och vuxna. Kunskap om orsakerna är viktig för möjligheterna att kunna förebygga och behandla problemen. Oro, ångest och depression är upp till tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män.


Sammanställningen pekar på att könsskillnaderna är verkliga på så sätt att de inte kan förklaras av snedvridna mätinstrument eller skillnader i hur villig man är att rapportera sina psykiska problem


Socioekonomisk ojämlikhet, mätt genom exempelvis utbildningsnivå, yrkesstatus eller inkomst, tycks inte vara den huvudsakliga orsaken. Dels kan socioekonomiska skillnader inte förklara könsskillnaderna i besvär hos ungdomar, eftersom deras socioekonomiska status beror på föräldrarnas. Dels har könsskillnaderna i socioekonomiska förutsättningar bland vuxna minskat över tid, utan att skillnaderna i psykiska problem har minskat.


Könsskillnaderna i besvär rapporteras också från olika länder och olika tider. De uppkommer i åldrarna kring puberteten och försvinner i åldrarna kring klimakteriet. Detta kan sammantaget tala för biologiska orsaker. Exakt vad som skulle ligga bakom sådana biologiska samband har forskarna dock inte lyckats visa, trots omfattande forskning.


Det är också möjligt att skillnaderna istället hänger ihop med hur kvinnor och män förväntas förhålla sig till sig själva, sin miljö och påfrestningar av olika slag - och att dessa könsroller grundas i kulturella eller sociala förhållanden och inte biologiska.


Flickor oroar sig mer än pojkar för sitt utseende, sin kroppsvikt och sina relationer vilket är i linje med en sådan tolkning. Vidare vänder sig kvinnor något oftare till andra när de upplever påfrestningar, medan män dricker mer alkohol, säger Anton Lager, utredare vid Statens folkhälsoinstitut.


Under de senaste tjugo åren har psykiska besvär blivit mycket vanligare, särskilt bland unga. Den utvecklingen är mycket likartad bland män och kvinnor. Det är därför inte troligt att orsakerna till tidstrenderna ligger i könsspecifika riskfaktorer. Aktuella rapporter pekar istället på bidraget från övergripande förändringar på arbetsmarknad och utbildningsväsende, bland annat med fler ungdomar, både pojkar och flickor, som står utanför såväl studier som arbetsmarknad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0