Många vill arbeta i aktionsgrupper mot organiserad brottslighet

Ansökningstiden för anställningarna till polisens nya aktionsgrupper mot grov organiserad brottslighet har gått ut. Intresset för de 200 platserna är mycket stort. Över 2 000 ansökningar har kommit in till polisen.


Måndag den 4 maj gick ansökningstiden ut för anställningarna till aktionsgruppen i Västra Götaland. Det var de sista i en rad utlysningar till de särskilda aktionsgrupper som ska arbeta mot grov organiserad brottslighet.


Av antalet inkomna ansökningar att döma är det populära positioner. Från samtliga polismyndigheter som ska starta aktionsgrupper rapporteras ett högt söktryck. I Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Örebro och Östergötland har man tagit emot i snitt 100 ansökningar vardera. Storstadsregionerna har lockat än fler. 152 ansökningar har kommit in till Skåne, medan Stockholm meddelar att man fått in 431 ansökningar och Västra Götaland cirka 300. Dessutom har drygt 660 personer sökt arbete i den aktionsgrupp som ska placeras på Rikskriminalpolisen.
 
Det är väldigt glädjande att så många vill delta i kampen mot organiserad brottslighet. Att vi fått in ett stort antal ansökningar bådar gott när vi nu går vidare med vårt uppdrag. Vi kommer att kunna anställa mycket kvalificerade personer till dessa aktionsgrupper, säger rikspolischef Bengt Svenson.


Bland de nio myndigheter där aktionsgrupperna ska placeras pågår nu ett intensivt arbete med urval och intervjuer.


De berörda polismyndigheterna arbetar intensivt nu och jag är övertygad om att vi kommer att ha tillsatt alla tjänster den sista juni, i enlighet med regeringens uppdrag. Själva verksamheten kommer att vara i gång från och med den 1 september, säger rikspolischefen.


FAKTA/ Aktionsgrupper mot grov organiserad brottslighet

Aktionsgrupper är lokalt stationerade specialistgrupper bestående av till exempel spanare, analytiker och utredare.


Aktionsgrupper har tidigare använts framgångsrikt i form av tidsbegränsade insatser mot bland annat mc-gäng, illegal spelverksamhet och människosmuggling.


De nya aktionsgrupperna blir permanenta och kommer att finnas på åtta av landets polismyndigheter och på Rikskriminalpolisen.


Grupperna ska arbeta regionalt men kunna lyftas in i insatser över hela landet för både kortare och längre uppdrag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0