Johan Carlson ny generaldirektör för Smittskyddsinstitutet

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson har genom regeringsbeslut tillsatt Johan Carlson som ny generaldirektör för  Smittskyddsinstitutet. Smittskyddsinstitutet (SMI) är en nationell expertmyndighet med uppgift att bevaka det epidemiologiska läget i fråga om smittsamma sjukdomar bland människor och främja skyddet mot sådana sjukdomar.


Johan Carlson är sedan 2005 avdelningschef vid Socialstyrelsens tillsynsavdelning. Där har han ansvar för bl.a. hälso- och sjukvårdstillsyn, legitimering av hälso- och sjukvårdspersonal, patientsäkerhetsarbete, smittskydd, hälsoskydd, hiv-prevention, krisberedskap m.m.


Tidigare har Johan Carlson varit enhetschef vid Smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen(2004-2005). Vid samma enhet tjänstgjorde han som sakkunnig läkare i infektion/smittskydd (2001-2004). Vid Smittskyddsinstitutet (1997-1999) har han tjänstgjort som överläkare vid Epidemiologiska enheten med ansvar för bland annat utbrottsbedömningar och övervakning av infektionssjukdomar i riket.


Johan Carlson har varit nationell expert vid EU-kommissionen, Folkhälsodirektoratet (1999-2001), med ansvar för uppbyggnaden av det europeiska nätverket för epidemiologisk övervakning och

kontroll av smittsamma sjukdomar. Johan Carlson har också varit huvudsekreterare i Hiv/aids-utredningen (S2002:11).


Johan Carlson är infektionsläkare och docent i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet. Som läkare har han bl.a. tjänstgjort vid Gävle sjukhus och Akademiska Sjukhuset.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0