Bolivias president söker förbättrade relationer med USA

Bolivias president Evo Morales, tidigare ordförande för de bolivianska kokaodlarna, har aviserat intresse för att förbättra relationerna med USA under förutsättning att USA inte lägger sig i landets interna angelägenheter.


Läget mellan de båda länderna har varit mycket spänt och det blev inte bättre av att Morales utvisade USA:s ambassadör förra året eftersom denne, enligt Morales, konspirerat med oppositionen i Bolivia. USA svarade med att skicka hem Bolivias representant i USA och införde också begränsningar i handeln med Bolivia. Ungefär i samma veva avbröt Morales också allt samarbete med DEA (Drug Enforcement Administration) efter att ha anklagat dom för spionage och för att finansiera "kriminella grupper" som försöker underminera hans regering.


Men om det nu är en annan ton i skällan på sikt återstår att se. Så sent som förra veckan sa Morales att han fortfarande trodde att USA konspirerar mot honom, men efter ett möte med den amerikanske dipomaten Thomas Shannon i veckan säger båda parter att det finns vilja till fortsatt samarbete.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0